UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 590
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Przepisy na szynki

Post #1 autor: Gonzo » 06 mar 2017, 22:03

PRZEPISY NA SZYNKI
Uwaga: Wszystkie przepisy dotyczą szynkowaru o pojemności wsadu mięsnego 1, 2kg. W przypadku posiadania innego szynkowaru należy zmniejszyć lub zwiększyć czas parzenia

SPIS TREŚCI
Szynka z szynkowaru dla początkujących
Szynka z łopatki
Szynka błyskawiczna
Szynka aromatyczna
Szynka z mięsa od szynki i karczku
Szyneczka z indyka (kurczaka) dla milusieńkich
Szynka konserwowa ekstra
Szynka z karkówki i boczku wędzonego
Wołowina z szynkowaru
Szynka z mięsa szynkowego (łopatki) z podudziem indyczym
Szybka drobiowo-mięsna
Szynka drobiowa z dodatkiem mięsa gulaszowego
Szynka drobiowa
Szynka drobiowa z kurczaka i indyka
Szynka z drobiu dla diabetyków
Szynka z dziczyzny


Szynka z szynkowaru dla początkujących
Składniki:
• 1, 2 kg łopatki wieprzowej,
• 22-25 g peklosoli (mięsko będzie po peklowaniu różowe),
• płaska łyżeczka cukru,
• 1 łyżka żelatyny,
• szczypta pieprzu,
• 70 ml wody.
Sposób przygotowania:
1. Świeże mięso kroimy w kawałki nie większe niż 4x4 cm kawałki.
2. Żelatynę, cukier i sól rozpuszczamy w 70 ml wody i otrzymanym roztworem zalewamy mięso.
3. Mieszamy delikatnie i pozostawiamy na około 20-30 minut w ciepłym pomieszczeniu. Po tym czasie bardzo dokładnie mieszamy i ugniatamy bądź lekko zbijamy poprzez szmatkę lub folię tłuczkiem do mięsa.
4. Wkładamy mięso do woreczka, który umieściliśmy wcześniej w szynkowarze (można to robić na zewnątrz szynkowaru). Robimy to bardzo starannie, warstwami wkładając mięso, każdą warstwę mocna ubijamy, uważając, aby nie pozostawiać powietrza (niestaranne i zbyt słabe ubicie powoduje rozwarstwianie się produktu).
5. Po wypełnieniu szynkowar wsadem mięsnym związujemy go i wkładamy do lodówki na dwie doby (można na dłużej).
6. Po tym okresie przygotowujemy pojemnik do gotowania o takiej wielkości, aby można było prawie cały szynkowar zanurzyć we wodzie. Nie grozi nam tu wypłynięcie tworzącego się rosołu podczas parzenia, ponieważ woreczek jest szczelnie zamknięty.
7. Wodę zagotowujemy i wstawiamy do niej schłodzony szynkowar (obniży nam znacznie temperaturę wody) i na dużym gazie staramy się jak najszybciej doprowadzić wodę do temperatury około 82-85 stopni.
8. Parzymy przez około 2 godziny. Czas parzenia liczymy od momentu, kiedy temperatura wody osiągnie przewidzianą w przepisie.
9. Za krótkie parzenie lub w niższa temperatura powodują, że szynka jest twarda.
10. Zbyt długie parzenie sprawi, że szynka będzie mało soczysta i krucha.
11. Poziom wody w garnku musi być trochę wyższy lub równy niż wsadu mięsnego w szynkowarze.
12. Po parzeniu wyjmujemy schładzamy w zimnej wodzie i wstawiamy do lodówki na noc lub 10-12 godzin.
//mistrzkuchni.pl/


Szynka z łopatki
Składniki:
• 1, 20 kg mięsa z łopatki,
• 22-25 g peklosoli,
• 70 ml wody,
• 1 ząbek czosnku,
• odrobinka gałki muszkatołowej,
• szczypta pieprzu,
• szczypta kolendry,
• mała płaska łyżeczka cukru pudru.
Sposób przygotowania: Jak „Szynka dla początkujących
//www.palcelizac.pl/

Szynka błyskawiczna
Składniki:
• 1, 2 kg mięsa wieprzowego,
• 22-25 g peklosoli,
• 70ml wody,
• 1 mała płaska łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania: Jak „Szynka dla początkujących”
//www.pychotka.pl/

Szynka aromatyczna
Składniki:
• 1, 2 kg mięsa od szynki lub 0, 4 kg wołowego 0, 8 kg wieprzowego lub mięso z drobiu lub cielęcina,
• 22-25 g peklosoli,
• 1 płaska łyżeczka cukru,
• pieprz do smaku
• szczypta goździka,
• szczypta ziela angielskiego,
• szczypta gałki muszkatołowej, (jak kto lubi),
• szczypta majeranku (jak kto lubi),
• 1 przeciśnięty ząbek czosnku.
Sposób przygotowania: Jak „Szynka dla początkujących”
//www.abcgospodyni.pl/

Szynka z mięsa od szynki i karczku
Składniki:
• 0, 4 kg mięsa wieprzowego od szynki lub łopatki,
• 0, 7 kg karczku,
• 100 g skórek (drobiowych, ze słoniny itp. z wcześniej przygotowywanych i przechowywanych w zamrażalniku),
• 22-25 peklosoli,
• szczypta pieprzu,
• 1 przeciśnięty ząbek czosnku,
• 1 łyżeczka majeranku (jak kto lubi),
• płaska łyżeczka cukru
• szczypta gałki muszkatołowej (jak kto lubi),
• 50 ml wody.
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokroić na drobne kawałki, zapeklować na sucho, włożyć do lodówki na 2 dni.
2. Następnie z karczku powycinać to co tłuste.
3. Zmielić karczek wraz z uprzednio wyciągniętymi z zamrażarki rozmrożonymi skórkami na sitku 3mm.
4. Wszystko wymieszać dodając przyprawy oraz wodę.
Sposób przygotowania: Jak „Szynka dla początkujących”
//smaker.pl/

Szyneczka z drobiu dla malucha
Składniki:
• 1, 2 kg piersi z kurczaka lub indyka,
• 2 płaskie łyżeczki żelatyny,
• 1 łyżkę soli,
• odrobina pieprzu i papryki słodkiej,
• 1 płaska łyżeczka cukru pudru,
• 100 ml zimnej wody.
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokroić w kostkę 2x2cm.
2. Dodać sól, pieprz i paprykę słodką.
3. Wymieszać i włożyć do lodówki.
4. Po 24godzinach do 100 ml zimnej wody wsypać 2 płaskie łyżeczki żelatyny, zostawić na 20 min.
5. Po 20 min dodać 1 płaską łyżeczkę cukru pudru, wymieszać.
6. Wlać wszystko do mięska i dokładnie wyrobić aż będzie kleiste.
7. Do szynkowara włożyć woreczek foliowy, mięsko układać warstwami i dokładnie ubijać.
8. Zakładamy sprężynę i zostawiamy na 3-4godziny.
9. Szynkowar wstawiamy do wody o temperaturze 80º C na około 2godziny.
10. Po tym czasie zdjąć sprężynę, schłodzić w zimnej wodzie i wstawić na noc do lodówki.
//kuchnia.o2.pl

Szynka konserwowa ekstra
Składniki:
• 1, 2kg łopatki (od szynki) wieprzowej,
• 22-23 g peklosoli
• dwa przepuszczone przez praskę ząbki czosnku,
• szczypta majeranku i gałki muszkatołowej,
• pieprz do smaku,
• 1 łyżeczka żelatyny,
• 1 łyżeczka cukru pudru,
• 70 ml wody.
Sposób przygotowania:
1. Natrzeć peklosolą mięso pokrojone w kawałki około 4 cm x 4 cm i włożyć do lodówki na 2 dni.
2. Po wyjęciu z lodówki wykonaj zalewę z pozostałych przypraw.
3. Zalewę dolej do mięsa i starannie wyrób, tak żeby się kleiło.
4. Dalej robić jak „Szynkę dla początkujących”.
//mistrzkuchni.pl/

Szynka z karkówki i boczku wędzonego
Składniki:
• 80 dag karkówki,
• 40 dag boczku surowego-wędzonego,
• 22-25g peklosoli,
• szczypta pieprzu czarnego,
• szczypta ziela angielskiego,
• 1 liść laurowy,
• gałązka (4cm) świeżego rozmarynu,
• 1 spory ząbek czosnku,
• 70 ml wody,
• płaska łyżeczka żelatyny.
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę tniemy na 3cm kawałki i lekko ubijamy tłuczkiem.
2. Boczek mielimy na sitku nr 3.
3. Oba składniki wkładamy do miski i dodajemy peklosól i przyprawy tj. pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie i rozmaryn.
4. Całość ugniatamy (masujemy) minimum 15 minut.
5. Przykrywamy miskę i wkładamy całość do lodówki na 24godzin.
6. Po 12 godzinach ugniatamy około 10minut.
7. Po 24godzinach dodajemy do mięsa wodę, płaską łyżeczkę żelatyny, wciskamy ząbek czosnku i ponownie masujemy,
8. Wkładamy całość do woreczka umieszczonego w szynkowarze i bardzo dokładnie ubijamy. Skręcamy woreczek, zakręcamy sznurkiem.
9. Dalej robić jak „Szynkę dla początkujących”.
//www.uwielbiam.pl/

Wołowina z szynkowaru
Składniki:
• 1, 2 kawałka krzyżowej wołowiny,
• 20-22 g peklosoli,
• ząbek czosnku,
• pól płaskiej łyżeczki słodkiej czerwonej papryki lub pól płaskiej łyżeczki estragonu lub pół płaskiej łyżeczki gorczycy – wybór należy do ciebie.
• wie szczypty papryki ostrej.
• pól płaskiej łyżeczki pieprzu,
• listek bobkowy,
• ziele angielskie do smaku,
• woda około 50 ml.
Sposób przygotowania:
1. Powycinać ścięgna i błony międzymięśniowe (pozostawić śladowy tłuszcz).
2. Mięso pokroić na kawałki o bokach około 3 - 4 cm.
3. Przygotować esencjonalny wywar z 60ml wody, listka bobkowego, angielskiego ziela i pieprzu, oraz przeciśniętego ząbka świeżego czosnku.
4. Peklować 3 doby (zapeklować także ścięgniste ścinki i błony).
5. Po zakończeniu peklowania ścinki i błony przepuścić przez sitko nr 2 i wymieszać z pozostałymi kawałkami mięsa.
6. Masować wszystko razem tak, by mięso dość mocna kleiło się do ręki.
7. Mięso włożyć do szynkowaru i pozostawić na noc.
8. Parzyć w temperaturze 82-85º C przez 2, 5 godziny.
9. Szynkowar schłodzić w zimnej wodzie i wstawić do lodówki na noc.
//www.quchnia.24polska.pl/

Szynka z mięsa szynkowego (łopatki) z podudziem indyczym
Składniki:
• 80 dkg mięsa wieprzowego od szynki lub łopatki - chudziutkiego,
• 1 podudzie indycze (po wytrybowaniu i zdjęciu skórek uzyskasz około 25-30 dkg),
• peklosól 22-25g,
• pieprz do smaku,
• 2 szczypty gałki muszkatołowej,
• 1 sprasowany ząbek czosnku,
• 1-2 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
1. Podudzie zmielić na sitku nr 3.
2. Zmieszać wszystko razem dodając przyprawy.
3. Starannie masować mięsko i jak puści klej włożyć i ubić w naczyniu.
4. Pozostawić na dwie doby w lodówce.
5. Po tym czasie ponownie wymieszać i masować.
Dalej robić jak „Szynkę dla początkujących”.
//www.gotowanie.wkl.pl/

Szybka drobiowo-mięsna
Składniki:
• pół kurczaka o wadze około 1, 8 kg - po wytrybowaniu uzyskamy 0, 8 kg mięsa i skórek,
• 0, 4 kg mięsa wieprzowego np. karkówki, od szynki lub chudego boczku,
• 20-25 g peklosoli,
• 1 łyżeczka cukru pudru,
• 80ml wody.
Sposób przygotowania:
1. Filet piersi kurczaka i większe kawałki udek pokroić na kawałki 4x4 cm.
2. Skórki i resztę mięsa zmielić na sicie 3 mm.
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z peklosolą i wodą.
4. Odstawić do lodówki lub zimny balkon na 48 godzin.
5. Po peklowaniu dodać pieprz, gałkę muszkatołową ewentualnie inne przyprawy jak ząbek czosnku, zioła itp.
6. Dalej robić jak „Szynkę dla początkujących”.
//www.quchnia.24polska.pl/

Szynka drobiowa z dodatkiem mięsa gulaszowego
Składniki:
• kurczak o wadze 1, 8 kg (po odkostnieniu otrzymujemy około 0, 8kg mięsa i skórek),
• 40 dkg mięsa wieprzowego gulaszowego,
• 22-25 g peklosoli,
• 1 łyżeczka cukru,
• przyprawa Maggi,
• szczypta pieprzu,
• 2 małe ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
1. Mięso drobiowe kroimy w kostkę na około 1, 5 cm także z udek ale czyste bez ścięgien i przerostów.
2. Mięso wieprzowe plus ścinki mięsa drobiowego mielimy jeden raz na maszynce o oczkach 3 mm.
3. Łączymy mięso w misce i dodajemy:
• świeżej utartej gałki muszkatołowej,
• 1 łyżeczkę przyprawy Maggi,
• pieprz do smaku,
• 100 ml wody dodawanej w trakcie wyrabiania.
4. Wyrabiamy dość dobrze w miarę potrzeby dodając wody, próbujemy smak i ewentualnie dodajemy brakujących przypraw. Masa musi być wyraźnie słonawa.
5. Dalej robić jak „Szynkę dla początkujących”.
//www.mniamusnie.com/

Szynka drobiowa
Składniki:
• 1,2 kg nóżek drobiowych,
• 22-23 g peklosoli,
• pieprz do smaku,
• rozdrobniony ząbek czosnku,
• 1 łyżeczka cukru pudru,
• około 80ml wody,
• 1 łyżeczka żelatyny.
Sposób przygotowania:
1. Z nóżek ściągamy skórę, szatkujemy na bardzo drobne kawałki a najlepiej wyrzucamy je (posiada dużo tłuszczu).
2. Trybujemy kostki z mięsa starając się tak, aby było w jak największych kawałkach.
3. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa.
4. Do mięsa i skórek dodajemy peklosól, mieszamy, ugniatamy dość ściśle i umieszczamy w lodówce na 24godziny.
5. Po 24 godzinach dodajemy wymieszaną wodę z cukrem pudrem i żelatyną, pieprzem i rozdrobnionym ząbkiem czosnku. Wszystko razem jeszcze starannie mieszamy aż woda zostanie wchłonięta przez mięso.
6. Następnie do szynkowara wkładamy woreczek foliowy, układamy w nim mięso mocno je ubijając.
7. Po nałożeniu zawiązujemy koniec woreczka i wstawiamy do lodówki na następne 24 godziny.
8. Po wyjęciu z lodówki parzymy 2-2,2 godziny w temperaturze ok 85º C stopni.
9. Szynkowar schładzamy w zimnej wodzie i wkładamy do lodówki na noc lub na 10-12 godzin.
//www.abcgospodyni.pl/

Szynka drobiowa z kurczaka i indyka
Składniki:
• 80 dkg piersi z kurczaka,
• 44 dkg podudzia indyczego,
• 20-22 g peklosoli,
• szczypta pieprzu
• 80g wody.
Sposób przygotowania: Robić według przepisu jak szynkę drobiową
//gotowanie.onet.pl

Szynka z drobiu dla diabetyków
Składniki:
• 1, 2 kg piersi z kurczaka bez skóry i tłuszczu,
• 20-25g peklosoli,
• szczypta pieprzu białego,
• szczypta kardamonu mielonego,
• 5 łyżeczek fruktozy,
• 100g wody.
Sposób przygotowania:
1. Piersi pokroić w grubą kostkę i paski.
2. Dodać wymienione przyprawy i sól peklującą.
3. Wyrabiać aż masa nabierze kleistości.
4. Po około 2 lub 3 godzinach dodać 100 g przegotowanej wody i ponownie wyrabiać aż woda zostanie wchłonięta przez mięso.
5. Po upływie 12 godzin włożyć mięso do woreczka i w szynkowarze mocno ubić w celu usunięcia powietrza.
6. Szynkowar wstawiamy do lodówki na 48 godzin.
7. Po wyjęciu parzyć w wodzie o temperaturze 80-85º C przez 1 godzinę30 minut.
8. Schodzić, wstawić do lodówki na 10+12 godzin lub na noc.
//gotowanie.onet.pl

Szynka z dziczyzny
Składniki:
• 60 dkg mięsa z szynki dzika,
• 60 dkg mięsa z udźca sarny,
• 25-30 g peklosoli,
• szczypta pieprzu,
• szczypta oregano,
• szczypta estragonu,
• szczypta kolendry,
• płaska łyżeczka cukru pudru,
• szczypta gałki muszkatołowej,
• 70 ml wody.
Etapy przygotowania:
1. Mięso kroimy w kawałki nie większe niż 4x4 cm kawałki.
2. Wszystkie składniki rozpuszczamy w 70 ml ciepłej wody i otrzymanym roztworem zalewamy mięso.
3. Mieszamy dość mocna i pozostawiamy na około 20-30 minut w ciepłym pomieszczeniu. Po tym czasie bardzo ponownie dokładnie mieszamy i ugniatamy bądź lekko zbijamy poprzez szmatkę lub folię tłuczkiem do mięsa.
4. Wkładamy mięso do rękawa piekarniczego, który umieściliśmy wcześniej w szynkowarze (można to robić na zewnątrz szynkowaru). Robimy to bardzo starannie, warstwami układając mięso, każdą warstwę mocno ubijamy, uważając, aby nie pozostawiać powietrza (niestaranne i zbyt słabe ubicie powoduje rozwarstwianie się produktu).
5. Po wypełnieniu szynkowar wsadem mięsnym związujemy go i wkładamy do lodówki na 3 doby (można na dłużej).
6. Po tym okresie przygotowujemy pojemnik do gotowania o takiej wielkości, aby można było prawie cały szynkowar zanurzyć we wodzie. Nie grozi nam tu wypłynięcie tworzącego się rosołu podczas parzenia, ponieważ woreczek jest szczelnie zamknięty.
7. Wodę zagotowujemy i wstawiamy do niej schłodzony szynkowar (obniży nam znacznie temperaturę wody) i na dużym gazie staramy się jak najszybciej doprowadzić wodę do temperatury około 85-87 stopni.
8. Parzymy przez około 2 godziny. Czas parzenia liczymy od momentu, kiedy temperatura wody osiągnie przewidzianą w przepisie.
9. Za krótkie parzenie lub w niższa temperatura powodują, że szynka jest twarda.
10. Zbyt długie parzenie sprawi, że szynka będzie mało soczysta i krucha.
11. Poziom wody w garnku musi być trochę wyższy lub równy niż wsadu mięsnego w szynkowarze.
12. Po sparzeniu wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
13. Piec w temperaturze 180º C przez około 20-30 minut.
14. Po upieczeniu wyjmujemy, schładzamy w zimnej wodzie i wstawiamy do lodówki na noc lub 10-12 godzin.
//mistrzkuchni.pl/

Wróć do „Zbiór róznych przepisów”