UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Książki w bibliotekach cyfrowych - Gastronomia

Post #1 autor: lesniak » 05 maja 2017, 23:13

Książki jakie znalazłem w bibliotekach cyfrowych o gastronomi.
1 ,,Kuchnia garnizonowa” - Armja Polska - 1918 r
http://polona.pl/item/912696/2/
2 ,,Kuchnia jarska'' - Czarnota, Jan Kazimierz- 1910 r
https://polona.pl/item/17336304/8/
3 ,,Przysmaczki polskiej kuchni'' - Ancyporowicz, Zenonim - 1850 r
https://polona.pl/item/836247/3/
4 ,,Praktyczna kuchnia domowa'' - Wyrybkowska, Danuta - 1937/8r
http://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/doccontent?id=8044
5 ,,Kuchnia polsko-francuska'' - Teslar, Antoni - 1910 r
http://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/doccontent?id=8042
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Re: Książki w bibliotekach cyfrowych - Gastronomia

Post #2 autor: lesniak » 05 maja 2017, 23:57

6 ,,Kuchnia Koszerna '' - Ziemkiewicz M. - 1877 r
http://www.bikop.eu/dlibra/doccontent?id=14723
7 ,,Kuchnia polska dawna'' - Peszke, Józef - 1903 r
https://polona.pl/item/842331/3/
8 ,,Kuchnia polska : niezbędny podręcznik dla kucharzy, gospodyń wiejskich i miejskich...'' - 1912 r
http://kpbc.umk.pl/dlibra/doccontent?id=137315
9 ,,Kuchnia polska czyli Dokładna i długą praktyką wypróbowana nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych'' - Schmidt, Józef - 1860 r
https://polona.pl/item/1239304/2/
10 ,,Najnowsza kuchnia warszawska zawierająca przeszło 1200'' - Owoczyńska, Aniela - 1914 r
https://polona.pl/item/737507/2/
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Re: Książki w bibliotekach cyfrowych - Gastronomia

Post #3 autor: lesniak » 06 maja 2017, 0:15

11 ,,O "urządzeniu" kuchni Króla JM Stanisława Augusta'' - Dubisz, Stanisław - 1994 r
http://rcin.org.pl/dlibra/doccontent?id=57569
12 ,,Kuchnia polsko-amerykańska : jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce'' - Kamionka, A. J. - 1917 r
https://polona.pl/item/877576/3/
13 ,,Domowa kuchnia : skarbczyk kulinarny potraw mięsnych, jarskich, ciast, marynat i ważniejszych sekretów gospodarskich'' - Gniewkowska, Alina - 1917 r
https://polona.pl/item/839462/3/
14 ,,Oszczędna kuchnia : jak się w chwili obecnej trzeba odżywiać'' - Chodecki, Władysław - 1916 r
https://polona.pl/item/908326/2/
15 ,,Wielka ilustrowana książka kucharska'' - Mołochowiec, Helena - 1929 r
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccontent?id=18391
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Re: Książki w bibliotekach cyfrowych - Gastronomia

Post #4 autor: lesniak » 06 maja 2017, 14:27

16 ,,Gospodyni polskiej kuchni czyli Poradnik dla niewiast'' - Twarowska, Teresa - 1873 r
https://polona.pl/item/833097/3/
17 ,,Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń'' - Gruszecka, Maria - 1897 r
https://polona.pl/item/956988/4/
18 ,,Praktyczna kuchnia dla wszystkich'' - Izdebska, Jadwiga - 1921 r
https://polona.pl/item/3406619/1/
19 ,, Najnowsza kuchnia domowa, najnowsza polska książka kucharska'' - E. Bartels - 1910 r
https://polona.pl/item/664751/1/
20 ,,Polska kuchnia koszerna zawierająca najrozmaitsze potrawy i pieczywa'' - Wolf, Rebekka.- 1877 r
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/doccontent?id=124291
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Re: Książki w bibliotekach cyfrowych - Gastronomia

Post #5 autor: lesniak » 06 maja 2017, 16:47

21 ,,Kuchnia dziecięca'' - A.K. - 1927 r
https://polona.pl/item/908782/2/
22 ,,Kuchnia myśliwska, czyli na łowach'' - Szytter Jan - 1845 r
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccontent?id=198969
23 ,,Jarska kuchnia witaminowa'' - Janiny Breyerowej - 1929 r
https://polona.pl/item/15179046/8/
24 ,,Chemia w kuchni'' T -1 - Ule Otto - 1873 r
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccontent?id=121295
25 ,,Chemia w kuchni'' T -2 - Ule Otto - 1873 r
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccontent?id=121296
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Re: Książki w bibliotekach cyfrowych - Gastronomia

Post #6 autor: lesniak » 06 maja 2017, 17:28

26 ,,Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska zawierająca 1032 przepisy gospodarskie, z uwzględnieniem kuchni jarskiej'' - Norkowska, Marta - 1903 r http://kpbc.umk.pl/dlibra/doccontent?id=137327
27 ,,Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska : zawierająca 1249 przepisów gospodarskich, z uwzględnieniem kuchni jarskiej'' - Norkowska Marta - 1094 r
https://polona.pl/item/903674/3/
28 ,,Kuchnia drzewo oszczędzaiąca opisana z figurami illuminowanemi.'' - Trynitarze - 1790 r
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccontent?id=180444
29 ,,Praktyczna kuchnia czyli Podręcznik do przyrządzania potraw i legumin'' - Makarewiczowa Róża - 1900 r
https://polona.pl/item/3556267/2/
30 ,,Kuchmistrz nowy, czyli Kuchnia udzielna dla osób osłabionych w wieku podeszłym tudzież do zdrowia powracających'' - Szytler, Jan - 1837 r
http://bc.wbp.lublin.pl/dlibra/doccontent?id=2135
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Re: Książki w bibliotekach cyfrowych - Gastronomia

Post #7 autor: lesniak » 06 maja 2017, 20:18

31 ,,Gotuj gazem - ugotujesz obiad w godzinie'' - Piętkowa Antonina - 1932 r
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccontent?id=197626
32 ,,Gospodyni polskiej kuchni czyli Poradnik dla niewiast'' - Twarowska, Teresa - 1873 r
https://polona.pl/item/833097/3/
33 ,,365 obiadów za 5 złotych, z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb'' - Lucyna Ćwierczakiewiczowa - 1871 r
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/doccontent?id=7507
34 ,,Kucharz doskonały : Pożyteczny Dla Zatrudniających Się Gospodarstwem'' - Gröll Michał - 1786 r
http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/doccontent?id=24118
35 ,,200 potraw z ziemniaków'' - zebrała B. K. S. - 1916 r
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/doccontent?id=200524
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Re: Książki w bibliotekach cyfrowych - Gastronomia

Post #8 autor: lesniak » 07 maja 2017, 1:06

36 ,,Praktyczny kucharz warszawski zawierający 1503 przepisy'' - F. Hoesick - 1891 r
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/doccontent?id=236044
37 ,, Kucharka polska i amerykańska zawierająca trzysta trzydzieści sześć przepisów kucharskich'' - Antoni A. Paryski - 1917 r
https://polona.pl/item/3403290/2/
38 ,,Postny obiad, abo zabaweczka, nim pośćie w kuchni gotowo będzie o iedenastey godźinie na pułzegarzu.'' - Cezary, Franciszek - Wdowa i Dziedzice - 1653 r
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccontent?id=250585
39 ,,Rządna gospodyni we względzie kuchni i śpiżarni : dzieło dla początkuiących gospodyń i dwornic miasteczkowych i wieyskich. T. 1'' - Grebitz, Caroline Eleonore -1838 r
https://polona.pl/item/596103/4/
40 ,,Rządna gospodyni we względzie kuchni i śpiżarni : dzieło dla początkuiących gospodyń i dwornic miasteczkowych i wieyskich. T. 2'' - Grebitz, Caroline Eleonore - 1839 r
http://kpbc.umk.pl/dlibra/doccontent?id=137316
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Re: Książki w bibliotekach cyfrowych - Gastronomia

Post #9 autor: lesniak » 07 maja 2017, 12:14

41 ,,Compendium ferculorum, albo zebranie potraw, przez Urodzonego, Stanisława Czernieckiego'' - Czerniecki Stanisław - 1682 r
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccontent?id=66766
42 ,,Spiżarnia wiejska obywatelska, czyli Praktyczne przepisy porządnego i należytego, tak utrzymania, jako i urządzenia spiżarni'' - Dąbkiewicz J. - 1838 r
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccontent?id=57291
43 ,,Doświadczona gospodyni i kucharka doskonała dla wszystkich stanów czyli Nauka gotowania, smażenia i pieczenia smacznym sposobem'' - Scheibler, Sophie Wilhelmine - 1835 r
http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/doccontent?id=8940
44 ,,Książka kucharska dla użytku w domach miejskich i pańskich'' - Nakładem Franciszka Pillera - 1835 r
http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/doccontent?id=8882
45 ,,Poradnik domowy obejmujący sekreta gospodarskie czyli Zbiór 263 doświadczeń'' - Szczyciński, Łukasz Felicjan - 1843 r
http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/doccontent?id=11736
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Re: Książki w bibliotekach cyfrowych - Gastronomia

Post #10 autor: lesniak » 07 maja 2017, 12:16

46 ,,Konserwowanie jaj'' - Prall, Fr. - 1920 r
http://kpbc.umk.pl/dlibra/doccontent?id=137304
47 ,,Kucharz wyborny i tani czyli Sztuka przyrządzania wszelkich zup T - 1 '' - Braci Jeleniów - 1849 r
http://kpbc.umk.pl/dlibra/doccontent?id=137312
48 ,,Kucharz wyborny i tani czyli Sztuka przyrządzania wszelkich zup T - 2 '' - Braci Jeleniów - 1849 r
http://kpbc.umk.pl/dlibra/doccontent?id=137313
49 ,,Kucharka litewska'' - Zawadzka, Wincenta - 1874 r
http://kpbc.umk.pl/dlibra/doccontent?id=137318
50 ,,Wiejska gospodynia czyli skazowka doreczna'' - Dyrmontowa, Dominika M. - 1847
http://kpbc.umk.pl/dlibra/doccontent?id=137317
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts

Wróć do „Gastronomia”