UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 590
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Skrzydełka a'la KFC

Post #1 autor: Gonzo » 01 mar 2017, 20:26

Podam przepis według którego mniej, więcej ja robię a foto kiedyś pewnie będzie :)


Składniki:
przyprawy orientacyjnie, później każdy sobie dogra.
1 kg skrzydełek z kurczaka (ok.10-11szt tzn. 20-22 porcje)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej w zależności od gustu)
1 łyżeczka słodkiej papryki
można opcjonalnie dodać trochę czosnku suszonego
Przeglądałem przepisy z różnymi przyprawami, ale uważam jak ze wszystkim. Proste = dobre, bo jak za dużo namieszmy to może być :facepalm:
Raz robiłem z panierką do kurczaka ale wszyscy orzekli, że to nie to.

Gęste ciasto naleśnikowe - składniki również orientacyjnie.
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (jeśli lubisz bardziej ostre dodaj więcej)

1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 - 1/2 szklanki mleka


Panierka:
mąka pszenna do panierowania
Dodatkowo:
olej do smażenia


Skrzydełka myję i osuszam. Odcinam obojczyki ze wszystkich skrzydełek, a potem każde skrzydełko kroję na dwie części.
Przekładam pokrojone mięso do miski, posypuję przyprawami solą, słodką papryką oraz pieprzem cayenne. Całość mieszam (ręce są chyba tu najlepsze :thumbsup: ) , aż przyprawy dokładnie obtoczą kurczaka.
Ciasto.
Mieszam wszystkie składniki na ciasto aż masa będzie jednolita, przypominająca gęste ciasto naleśnikowe i będą widoczne pęcherzyki powietrza (masa będzie dobrze napowietrzona).
Ciasto łączę z kawałkami skrzydełek aż każdy kawałek kurczaka pokryje się ciastem.

Do miski, garnka wsypuję ok. 1 szklanki mąki. Do pojemnika z mąką wkładam po kilka (jednorazowa porcja do smażenia) kawałków kurczaka w cieście i potrząsam pojemnikiem, aby mąka pokryła mięso (dobrze jest przykryć pojemnik pokrywką, wtedy możemy energiczniej potrząsać).
No i smażenie.
Zależy ile mamy porcji to dobieramy odpowiednie naczynie do smażenia.Ja wkładam po 7-8 porcji, więc dobieram garnek gdzie do połowy wchodzi 800-1000ml, wtedy mam pewność, że skrzydełka będą całe zanurzone.Można robić we frytkownicy, tylko zalecał bym taką bez siateczki, bo do niej skrzydełka mogą się "przylepiać"
Olej (można dodać trochę - łyżkę masła dla aromatyczności- gzieś niedawno wyczytałem, że dodają :) ) rozgrzgrzewam do temp. 170-180*C. Na rozgrzany tłuszcz wkładam za pomocą szczypców, dwóch widelców lub po prostu rąk :) partiami skrzydełka - uważać trzeba na rozgrzany tłuszcz. Staram się dobierać te same części skrzydełek, wtedy mam pewność że w jednym czasie wszystkie się usmażą.Smażę ok 8-10 minut, te mniejsze elementy a ok.10-12 minut te większe elementy skrzydełka - kolor złoty.Możemy wziąć poprawkę na czasy smażenia, zależy to czy wkładamy skrzydełka do oleju z temperatury pokojowej, czy wyjęte z lodówki po całonocnym tam przebywaniu.Trzeba uwazac żeby nie przegrzać oleju ;)

Pozdrawiam ;)
P.S. Możemy na bazie tego przepisu robić stripsy z piersi kurczaka, indyka. Robiłem z karkówki, polędwicy i też wychodziło mniamniuśnie :thumbsup:
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Re: Skrzydełka a'la KFC

Post #2 autor: Kruszynka » 02 mar 2017, 21:02

Jutro zaczynam przygotowania. Zobaczymy jak rodzinkę zaskoczę :lol:
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 590
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Skrzydełka a'la KFC

Post #3 autor: Gonzo » 04 mar 2017, 12:00

Czekamy na relację :D

Wróć do „Domowy Fast Food”