UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Frytki

Post #1 autor: lesniak » 21 kwie 2017, 23:17

Potrawa, która praktycznie zawojowała świat.

Frytki - nazwa pochodzi z języka francuskiego - pommes de terre frites - ziemniaki smażone

Tradycyjna potrawa kuchni Belgijskiej w oryginale były smażone na łoju wołowym.
Obecnie smażymy na oleju lub fryturze
Na frytki najlepiej nadają się odmiany ziemniaków o podłużnym kształcie typu B.
Frytki stosuje się jako dodatek lub samodzielne danie.
Najczęściej je solimy lub jemy z keczupem, jadane też są z dodatkiem octu, w Belgi jadane z różnego rodzaju dipami.

Frytki
Ziemniaki, obrać opłukać i pokroić w 1 cm słupki. Włożyć do miski zalać wodą i odstawić na ok 1 h, następnie przecedzić włożyć do miski i zalać ocukrowaną wodą na 1 litr 1 - 2 łyżek. pozostawić na kolejną godzinę.
Frytki najlepiej smażyć w dwóch frytkownicach.
Pierwszą nagrzewamy do temp. ok 140 °C i smażymy - 5 - 10 min, po tym zabiegu możemy frytki wychłodzić i zamrażać. Frytki prze smażeniem drugim najlepiej wystudzić. Następnie wrzucamy do oleju nagrzanego do ok 180 - 190 °C na złoty kolor.
Frytki zamrożone smażymy od razu w temp. 190 °C
Optymalna temperatura smażenia na oleju powinna nie przekraczać 180 °C ze względów zdrowotnych.
Jest to mój wypróbowany sposób, który powstał z informacji znalezionych w Internecie i własnych doświadczeń.
Rada :
Po pierwszym smażeniu można dalej robić w rozgrzanym piekarniku jak ktoś nie chce w głębokim tłuszczu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts

Wróć do „Domowy Fast Food”