UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Duszonka z przepisu Kulinarnej Wioli

Post #1 autor: Grzegorz Z. » 28 mar 2017, 19:41

Składniki:
- karkówka- 1 kg
- łopatka – 1 kg
-cebula – 5 szt.
- czosnek – 4 duże ząbki
- majeranek – 2 łyżki
- tymianek – 2 łyżki
- ziele angielskie – 6 kulek
- liść larowy – 5 szt.
- smalec – 2 łyżki
- sól i pieprz - do smaku
- żelatyna (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

DSC_0399.JPG


Mięso kroimy w niedużą kostkę. Wycinamy twarde błony i wkładamy do rondla.

DSC_0400.JPG


Gotujemy na średnim ogniu do momentu odparowania wody. Dodajemy 2 łyżki smalcu i smażymy.

DSC_0406.JPG


W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Mięso smażymy do momentu, aż będzie rumiane.

DSC_0410.JPG

DSC_0418.JPG

DSC_0421.JPG


Do tak usmażonego mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy do momentu, aż cebula będzie miękka.
DSC_0424.JPG


Następnie dodajemy przyprawy. Całość zalewamy wrzątkiem 2 cm ponad poziom mięsa.
DSC_0426.JPG

DSC_0429.JPG


Przykrywamy rondel pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny.
DSC_0430.JPG


Po uduszeniu mięsa wyłączamy gaz i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.

DSC_0433.JPG



Gotową duszonkę przekładamy do słoików. Napełniamy do ¾ wysokości. (W oryginalnym przepisie jest jeszcze 1 łyżeczka żelatyny do każdego słoika, ale ja nie dodałem). Gotujemy 1,5 godziny. Z tej ilości mięsa wyszło mi 5 słoiczków 0,5l.

IMG_4924.JPG
IMG_4929.JPG
IMG_4934.JPG
IMG_4942.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
gwizdek
Posty: 611
Rejestracja: 18 lis 2016, 20:00

Re: Duszonka z przepisu Kulinarnej Wioli

Post #2 autor: gwizdek » 28 mar 2017, 20:24

(W oryginalnym przepisie jest jeszcze 1 łyżeczka do każdego słoika, ale ja nie dodałem). Można wiedzieć czego nie dodałeś ?
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Duszonka z przepisu Kulinarnej Wioli

Post #3 autor: Grzegorz Z. » 28 mar 2017, 20:30

Wycięło :) Dzięki za czujność :) Chodzi o żelatynę. Wtedy dodatkowo jest galaretka.
Awatar użytkownika
Pools
Posty: 142
Rejestracja: 17 lis 2016, 13:07
Lokalizacja: Warszawa

Re: Duszonka z przepisu Kulinarnej Wioli

Post #4 autor: Pools » 28 mar 2017, 23:22

Wygląda bardzo zacnie :)
Super zdjęcia :clap:
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Duszonka z przepisu Kulinarnej Wioli

Post #5 autor: Ela K. » 30 mar 2017, 20:20

Bardzo smakowicie wygląda ta Twoja duszonka. Pools ma racjęzdjęcia super :clap:
"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę

Wróć do „Słoikowe”