UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
tier
Posty: 570
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Tushonka

Post #11 autor: tier » 04 sie 2017, 9:20

Tuszonka z karkówki wersja peklowana dawką 13g/1kg, zdecydowanie lepszy mięsny smak. Sterylizacja 70 min, wydaje się odrobinę bardziej słona jak na samej soli. :)

DSCN4760.JPG
DSCN4790.JPG

DSCN4792.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
brzeski
Posty: 2
Rejestracja: 04 gru 2017, 17:23

Re: Tushonka

Post #12 autor: brzeski » 08 lut 2018, 21:39

Mam pytanie odnośnie układania słoików w szybkowarze, czy na dno garnka trzeba wkładać jakąś kratkę by nie stykały się bezpośrednio z dnem i czy drugą warstwę układamy bezpośrednio na słoiki czy też stosować przekładkę. Jeśli układamy bezpośrednio na dnie garnka to czy nie istnieje ryzyko pękania słoików.
Awatar użytkownika
Dinano
Posty: 44
Rejestracja: 01 lis 2017, 13:27

Re: Tushonka

Post #13 autor: Dinano » 09 lut 2018, 6:34

Trzeba mieć kratkę i na niej stawiać słoiki. Mój szybkowar ma taką płytkę z otworami (kratka) i dokupiłem takie z nierdzewki podstawki pod garnki-są o różnych średnicach jak również kwadratowe z drutu. ;)
Awatar użytkownika
tier
Posty: 570
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Tushonka

Post #14 autor: tier » 09 lut 2018, 7:55

Nie trzeba, druga warste stawiasz na słoiki a wodę dolewasz na pierwszy poziom. Co do pękania to dużo zależy od słoików, ważne aby nie chłodzić szybkowaru pod wodą tylko swobodnie poczekać aż zawór opadnie.
Awatar użytkownika
Dinano
Posty: 44
Rejestracja: 01 lis 2017, 13:27

Re: Tushonka

Post #15 autor: Dinano » 09 lut 2018, 9:42

??? Wybacz, mam inne zdanie. Nawet babcie wiedzą, że na dno garnka gdzie gotuje się słoiki daje się choćby szmatkę. Postawione na dno słoiki będą skakać , gdy będą się odrywać bańki gorącej wody od dna. Mam dwa szybkowary i każdy ma swoją "kratkę" nawet gotowanie galarety pomaga w lepszym gotowaniu, bo płyn swobodnie krąży.
Awatar użytkownika
tier
Posty: 570
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Tushonka

Post #16 autor: tier » 09 lut 2018, 9:53

A na skalę przemysłową myślisz że ktoś bawi się w szmatki itd.? :D ;) Nie twierdzę, że to zły pomysł, ale takiej kratki w zestawie nie miałem, robiłem kilkukrotnie i nie zauważyłem problemów...
Awatar użytkownika
brzeski
Posty: 2
Rejestracja: 04 gru 2017, 17:23

Re: Tushonka

Post #17 autor: brzeski » 09 lut 2018, 13:31

Dziękuje za informacje, z uwagi iż w zestawie szybkowar nie posiada kratki lub koszyka to pierwsze gotowanie słoików przeprowadzę tak jak robi to tier. Jeśli będą straty w słoikach to poszukam odpowiedniej wkładki jak radzi Dinano.
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 584
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Tushonka

Post #18 autor: Gonzo » 10 lut 2018, 8:09

tier pisze:wydaje się odrobinę bardziej słona jak na samej soli.


Konserw nigdy nie robimy na samej soli ;) Andrzej mówi, że w ogóle soli do konserw nie używamy.
https://youtu.be/fYgyVctW8gU?t=16

Wróć do „Słoikowe”