Strona 1 z 2

Śledź w pomidorach - test

: 23 lut 2018, 9:48
autor: tier
Tydzień temu zrobiłem 3 wersje śledzia, a dziś przetestowałem:

Sos nr. 1

Przecier z kartoniku 260g
seler 20g
pietruszka 10g
marchew 40g
papryka czerwona 30g
cebula 50g
papryka susz. 1g
papryczki ostre 1g
pieprz 1g
sól 8g
cukier 55g
woda 150ml
woda 20ml + 5g mąka ziemniaczna do zagęszczenia sosu

Sos nr. 2

pomidory z puszki 230g
marchew 50g
cebula 50g
pietruszka 10g
seler 10g
cukier 60g
ocet 20ml
woda 220ml
papryka słodka 10g
pieprz 1g
sól 10g
20ml woda + 6g mąka do zagęszczenia

Sos nr. 3

pomidory z puszki 170g
przecier kartonik 110g
marchew 20g
cebula 80g
pietruszka 20g
papryka czerw. 100g
woda 280ml
pparyka słodka 10g
ocet 50ml
cukier 60g
pieprz 1g
sól 10g

Sosy zblendowane i gotowane na małym ogniu ok 5min, na koniec zagęszczone. Śledzie w solance 10% 3,5h w smaku mało słone, myślę że optymlany czas to 4-5h. Sos nr. 1 słodki delikatnie octowy mógł być bardziej octowy i zagęszczony, a więc śmiało można dodać 10g mąki. Sos nr 2 słodki, ostry gęstość jak wyżej. Sos nr. 3 słodki, wyczuwalna mocno papryka, gęstość jak wyżej. Ogólnie wszystko idzie w donym kierunku, nie wiem tylko czy do puszek ładują świeże śledzie? wydaje mi się że chyba ryba wczesniej jest parowana. Aha czas gotowania w szybkowarze to 40min :D

DSCN8601.JPG
DSCN8603.JPG

DSCN8604.JPG
DSCN8606.JPG

DSCN8607.JPG

Re: Śledź w pomidorach - test

: 23 lut 2018, 9:58
autor: tier
Z tych trzech najlepiej smakuje mi sos nr.1 ;)

Re: Śledź w pomidorach - test

: 23 lut 2018, 11:30
autor: markov21
Na to czekałem. Podziękował Tier

Re: Śledź w pomidorach - test

: 23 lut 2018, 17:14
autor: jacekn
Ja następnym razem jak będę robił zmiksuję leczo które mam w słojach i dodam mąki ziemniaczanej.

Re: Śledź w pomidorach - test

: 23 lut 2018, 21:36
autor: tier
Myślę że trzeba iść kierunku sosu pomidorowego, z minimalną ilością warzyw (najlepiej suszone) słodkie, octowe i zagęszczone. ;) Ryba jednak musi być parowana bo surową trochę wykręca na grzbiecie :lol:

od 1:46

https://www.youtube.com/watch?v=SKD8eGpkKx0&feature=youtu.be&t=102

Re: Śledź w pomidorach - test

: 28 lut 2018, 14:36
autor: ArkoGdynia
widać za każdym razem są parowane.. więc następnym razem trzeba tak samo zrobić... 8-)

Re: Śledź w pomidorach - test

: 28 lut 2018, 17:12
autor: tier
Ano trzeba, surowe potrafią trochę się odkształcić 8-) myślę że nawet na szybko obsmażone będą zdecydowanie lepsze.

Re: Śledź w pomidorach - test

: 24 mar 2019, 15:35
autor: sverige2
Tieru, czy dopracowałaś już finalną recepturkę na tego śledzika i nie tylko, bardzo jestem ciekaw, bo sezon wędkarski tuż, tuż, już tak pomału zaczynam się zbierać do upragnionego wyjazdu :D i na pewno podczas letniego popasu nad wodą, będę chciał rybki "puszkować", a te Twoje wyglądają wyjątkowo apetycznie :mrgreen:
Pozdrawiam Jarek

Re: Śledź w pomidorach - test

: 24 mar 2019, 15:36
autor: sverige2
Tieru, czy dopracowałaś już finalną recepturkę na tego śledzika i nie tylko, bardzo jestem ciekaw, bo sezon wędkarski tuż, tuż, już tak pomału zaczynam się zbierać do upragnionego wyjazdu :D i na pewno podczas letniego popasu nad wodą, będę chciał rybki "puszkować", a te Twoje wyglądają wyjątkowo apetycznie :mrgreen:
Pozdrawiam Jarek

Re: Śledź w pomidorach - test

: 24 mar 2019, 17:46
autor: tier
Po zrobieniu kilku ryb stwierdzam że najlepszy sos jaki mi wyszedł to ten pomidorowy od sardynek, akurat testowaliśmy tydzirń temy na wyjeździe.

- sok 'dawtona' 660ml
- sól 1g + 1g dodany do puszki
- pieprz 1g
- cukier 48g
- ocet 17g
- mąka ziemniaczana 9g
- woda 30g
- szczypta suszonej chilli

Wszystkie składniki zagotować, dodać rozrobioną w małej ilości mąkę, chwilę gotować. Zalać sosem puszki. Szybkowar 30-35min. Jeśli chodzi o rybę to musi być jednak parowana.