Świeżonka po Podlasku
: 23 mar 2019, 21:16
Składniki:
- łopatka 0,7 kg
- podgardle ze skórą 0,7 kg
- boczek ze skórą 0,9 kg
- cebula 0,5 kg
- sól 38 g
- pieprz świeżo mielony 5 g
- kolendra mielona 3 g
- listki laurowe 3-4 szt.
- jałowiec 4-5 kulek
- czosnek 20 g
(Sól i wszystkie przyprawy dodajemy na całość mięsa 2,3 kg)
Mięso kroimy w plastry ok. 4-5mm 3x4cm i przesmażamy na patelni do brązowego koloru. Cebulę również kroimy w plastry i przesmażamy, przekładamy wszystko do garnka i podlewamy wodą do zakrycia mięsa (ok 1-1,5l) dodajemy przyprawy (bez kolendry i czosnku) dusimy na wolnym ogniu 40-50min, następnie dodajemy czosnek i kolendrę, gotujemy jeszcze ok 15min. Przekładamy mięso do słoików 346ml w porcjach po 260g a resztę zalewamy wywarem z gotowania do rantu słoja.
Słoiki gotujemy w szybkowarze 50min.
Smacznego!
- łopatka 0,7 kg
- podgardle ze skórą 0,7 kg
- boczek ze skórą 0,9 kg
- cebula 0,5 kg
- sól 38 g
- pieprz świeżo mielony 5 g
- kolendra mielona 3 g
- listki laurowe 3-4 szt.
- jałowiec 4-5 kulek
- czosnek 20 g
(Sól i wszystkie przyprawy dodajemy na całość mięsa 2,3 kg)
Mięso kroimy w plastry ok. 4-5mm 3x4cm i przesmażamy na patelni do brązowego koloru. Cebulę również kroimy w plastry i przesmażamy, przekładamy wszystko do garnka i podlewamy wodą do zakrycia mięsa (ok 1-1,5l) dodajemy przyprawy (bez kolendry i czosnku) dusimy na wolnym ogniu 40-50min, następnie dodajemy czosnek i kolendrę, gotujemy jeszcze ok 15min. Przekładamy mięso do słoików 346ml w porcjach po 260g a resztę zalewamy wywarem z gotowania do rantu słoja.
Słoiki gotujemy w szybkowarze 50min.
Smacznego!