UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 201
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Schab dojrzewający

Post #21 autor: Roger » 03 gru 2016, 0:21

Ale nie wal kolego epitetów tylko napisz konkrety :(

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 659
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Schab dojrzewający

Post #22 autor: Gonzo » 03 gru 2016, 0:30

Tomek pisze:Zapytajcie Wikipedii, o co jej chodzi z tym cukrem, przecież Wy wiecie lepiej ...

Wikipedię tworzą w większości amatorzy. Ty też możesz coś w niej zamieścić jak znajdziesz wolny temat.Ale przy tworzeniu wiadomości trzeba się podeprzeć konkretną wiedzą albo opracowaniami co w tym wypadku nie do końca zostało zachowane. Może nie zauważyłeś nagłówka, to Ci go przytoczę.

"Ten artykuł od 2016-05 wymaga zweryfikowania podanych informacji.
Należy zamieścić przypisy do materiałów opublikowanych w wiarygodnych źródłach.
Część lub nawet wszystkie informacje w artykule mogą być nieprawdziwe. Jako pozbawione źródeł mogą zostać zakwestionowane i usunięte.
Po wyeliminowaniu niedoskonałości należy usunąć szablon {{Dopracować}} z tego artykułu."


Tomek pisze:Przez takich przemądrzałych "fachowców" odechciewa się na takie fora wchodzić.


Nikt Ci tu krzywdy chyba nie zrobił, tym że nie popieramy Twojej interpretacji tego artykułu, w którym wyraznie jest napisane i sam cytujesz.
solenie – dodanie dużej ilości soli (18%); w celu konserwacji soli się głównie mięso oraz ryby.
cukrzenie – działa podobnie jak sól, z tym że ludzki organizm lepiej radzi sobie z dużymi ilościami cukru niż soli; najczęściej cukrzy się owoce i ich przetwory; metoda popularna na Dalekim Wschodzie; typowa potrawa – rafute
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Re: Schab dojrzewający

Post #23 autor: Kruszynka » 03 gru 2016, 13:18

Tomek pisze:


o! Google umiesz obsługiwać!

Zapytajcie Wikipedii, o co jej chodzi z tym cukrem, przecież Wy wiecie lepiej ...
Przez takich przemądrzałych "fachowców" odechciewa się na takie fora wchodzić.


Tomek,akurat tu nie musisz pisać z sarkazmem.Trafiłeś na dwóch kolegów zasługujących w pełni na miano fachowców i to przez duże F.Mają wieloletnie doświadczenie i wiele,wiele wędlin, w tym wykonywanych eksperymentalnie, na koncie.Nie denerwuj się,nie obrażaj,czytaj uważnie i ze zrozumieniem,polemizuj,dyskutuj,ale nie obrażaj innych.Jeżeli takie zasady nie odpowiadają to się tu nie męcz,ale gorąco zachęcam do pozostania.Zdobędziesz tu wiele wiedzy nie tylko praktycznej ale i teoretycznej.Wikipedia nie będzie potrzebna :D :naughty:
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
anj5
Posty: 1
Rejestracja: 19 lut 2020, 13:52

Re: Schab dojrzewający

Post #24 autor: anj5 » 19 lut 2020, 13:57

Cześć ;) chciałabym się pochwalić przepisem, który napisałam sama! Nie namawiam, ale zachęcam do rzucenia okiem:

Jak wędzić schab żeby był soczysty

W razie czego to służę pomocą :)
Awatar użytkownika
kotunia
Posty: 18
Rejestracja: 16 gru 2016, 18:58

Re: Schab dojrzewający

Post #25 autor: kotunia » 25 lut 2020, 11:17

Parzenie schabu do 68 stopni z pewnością nie spowoduje, że będzie on soczysty. Schab parzy się w granicach do 63 stopni!!!

Wróć do „Wędliny dojrzewające”