UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 569
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Boczek po krymsku

Post #1 autor: Gonzo » 30 lis 2016, 13:28

Boczek po krymsku
Boczek po Krymsku.jpg


Składniki:
- boczek wieprzowy ze skórą, tłusty
- czosnek
- liść laurowy
- przyprawa do sała
- sól morska lub kamienna

Sposób wykonania:
Boczek ze skórą tniemy na kawałki ok. 6cm szerokości. Na dno pojemnika do solenia wsypujemy 1cm soli. Kawałki boczku nacieramy rozciśniętym ząbkiem czosnku, solą i mieszanką przypraw. Kładziemy skóra na sól w pojemniku, układamy na wierzch kilka plastrów czosnku i listek laurowy. Na wierzch kładziemy drugi kawałek boczku, skórą do góry.
Boczek po Krymsku 1.jpg

Zamykamy pojemnik i odstawiamy do pomieszczenia o temp. 16-18 stopni na tydzień.
Po tym czasie wyjmujemy z pojemnika, czyścimy z soli i przechowujemy w lodówce.
W trakcie przechowywania mięso będzie dojrzewało.

Smacznego
udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/7284 ... geNumber=2
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Wędliny dojrzewające”