Strona 1 z 1

Polędwica dojrzewająca Grzegorza Z.

: 26 lut 2017, 13:23
autor: Grzegorz Z.
Składniki:

- polędwica
- peklosól 25 g / 1 kg
- cukier – 2g / 1 kg
- kolendra cała
- czosnek świeży
- bazylia suszona
- kultury bakterii


Przygotowanie:
Z polędwicy odkrawamy mizdrę i warkocz. Wycinamy błony. Mieszamy peklosól z cukrem i dokładnie nacieramy mięso. Nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków i wkładamy do szklanego naczynia. Przez 7 dni trzymamy w lodówce. Codziennie odwracamy mięso i masujemy. Nie odlewamy soków (mięso je w procesie peklowania wchłonie). Po 7 dniach nacieramy mięso przyprawami. Dajemy je według uznania, w zależności co lubimy. Ja użyłem przypraw podanych wyżej. Dodatkowo posmarowałem mięso kulturami bakterii. Tak przygotowane mięso wkładamy w pończochę lub specjalną siatkę. Wieszamy w pończosze w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Po tym czasie przenosimy mięso do miejsca, w którym mamy temperaturę 10-12 stopni i dużą wilgotność. Możemy je powiesić w kartonie, a na spód włożyć miskę z wodą. Po 30 dniach polędwica jest gotowa.

IMG_4830.JPG
IMG_4849.JPG
IMG_4875.JPG

Re: Polędwica dojrzewająca Grzegorza Z.

: 26 lut 2017, 15:55
autor: Andym
Wygląda smacznie, a te dwaj mętni bohaterowie drugiego planu, to co to ?

Re: Polędwica dojrzewająca Grzegorza Z.

: 26 lut 2017, 16:19
autor: Grzegorz Z.
Cytrynówka ;)

Re: Polędwica dojrzewająca Grzegorza Z.

: 27 lut 2017, 11:14
autor: Andym
Hmmm.

Re: Polędwica dojrzewająca Grzegorza Z.

: 10 mar 2019, 18:23
autor: Julian
Jakie były użyte kultury bakteryjne i gdzie kupione ?