UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
tier
Posty: 556
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Słonina - salo, przepis wg. tiera

Post #1 autor: tier » 10 lis 2016, 19:13

Prawdziwy przysmak dla koneserów, tzw. "białe mięso" grubą słoninę dzielimy na mniejsze kawałki.

DSC00510.JPG


Nacinamy wzdłuż, środek dobrze nacieramy solą, pieprzem i upychamy plasterki czosnku (najlepiej polski, chiński potrafi zepsuć się) całość jeszcze raz dobrze nacieramy solą i pakujemy próżniowo. Zostawiamy na 2 dni w ciepłym miejscu.

DSC00512.JPG
DSC00513.JPG


Gdy słonina puści sok przenosimy do lodówki na 2-3 tyg i gotowe. Możemy delikatnie podwędzić na złoty kolor.

i_DSCN3408.JPG
i_DSCN3419.JPG


:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Słonina - salo, przepis wg. tiera

Post #2 autor: Grzegorz Z. » 10 lis 2016, 19:47

a idź Ty :D
Awatar użytkownika
tier
Posty: 556
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Słonina - salo, przepis wg. tiera

Post #3 autor: tier » 10 kwie 2017, 21:25

Podobnie zrobione, natarte solą leżało ok 1,5 miesiąca w lodówce następnie kilka razy podwędziłem, rozpływa się w ustach... :D :mrgreen: :mrgreen:

DSCN2148.JPG

DSCN2147.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Słonina - salo, przepis wg. tiera

Post #4 autor: Ela K. » 10 kwie 2017, 21:33

Dam Ci adres , co ? :D
"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę
Awatar użytkownika
tier
Posty: 556
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Słonina - salo, przepis wg. tiera

Post #5 autor: tier » 10 kwie 2017, 21:40

Chyba znam Chrząszczyżewoszyce, powiat Łękołody? :D :D 8-) :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Słonina - salo, przepis wg. tiera

Post #6 autor: Ela K. » 10 kwie 2017, 22:42

Ale za wojnę nie ja odpowiadam :D
"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę
Awatar użytkownika
Kamil_1
Posty: 110
Rejestracja: 09 lis 2016, 19:03

Re: Słonina - salo, przepis wg. tiera

Post #7 autor: Kamil_1 » 11 kwie 2017, 6:04

tier pisze:Chyba znam Chrząszczyżewoszyce, powiat Łękołody? :D :D 8-) :mrgreen: :mrgreen:


... a do mnie ćwiartki trzy przez cztery :lol: Puszczaj Pan gołębia... :lol:

Piękny widok :clap: 8-)
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 423
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Słonina - salo, przepis wg. tiera

Post #8 autor: Sla100 » 11 kwie 2017, 6:42

Tieru a w jakiej temperaturze wedziles i ile czasu ????
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
tier
Posty: 556
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Słonina - salo, przepis wg. tiera

Post #9 autor: tier » 11 kwie 2017, 7:53

W przedziale 40-50C wędzone 4 razy.

Wróć do „Wędliny dojrzewające”