Palcówka z duchem puszczy

Odpowiedz
Awatar użytkownika
tier
Posty: 767
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Palcówka z duchem puszczy

Post autor: tier »

Palcówka z dodatkiem ducha puszczy.
Przepis na 3kg:

- 1,2kg boczek
- 1,8 kg łopatka

Mięso peklujemy dawką 22g/kg przez min 24h, po tym czasie mielimy na stiku 8mm i dodajemy na całość (3 kg) przyprawy:

- czosnek granulowany 10g
- pieprz swieżo utarty 10g
- cukier 6g
- 8g gorczyca
- 4g majeranek
- 45ml duch puszczy lub inny alkohol
- 50ml woda

Całość dokładnie wyrabiamy i nadziewamy w jelita wp. Wieszamy w temp. pokojowej na 2 dni w celu fermentacji. Po 2 dniach przenosimy w chłodnie miejsce 10-11C na min 7-8 dni. Jak na wyrób bez dodatku kultur, kiełbasa jest kwaśna. Smacznego. :)

DSC_7205.JPG


DSC_7207_1.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odpowiedz

Wróć do „Wędliny dojrzewające”