Strona 1 z 1

Pizza domowa wg. tiera.

: 20 lis 2016, 21:06
autor: tier
Najlepsza pizza (moim zdaniem) to dobre ciasto i dodatki (tych nie za wiele) nie robimy przecież zapiekanki... i oczywiście piec. W domu zostaje nam jednak piekarnik 8-)

Ciasto zaczyn:
70 g woda (temp. ok 25 C)
50 g mąka typ 450/500
2 g cukier
7 g drożdże

Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Następnie dodajemy:

40 g woda
5 g sól
13 g olej
mąka 150 g

Wyrabiamy 7-8 min. Gotowe ciasto ok 330 g (dwie średnie pizze)

Sos:
puszka pomidorów
mały ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki oregano
cukier, sól do smaku

Całość Gotujemy na małym ogniu jakieś 10-15 min do momentu odparowania wody.

Dodatki to to, na co mamy ochotę, np. salami, szynka, boczek wędzony na zimno itd. ser od mozzarelli po żółty (seropodobnych nie dodajemy, ponieważ robi się brązowy) ogólnie zasada jest taka, ciasto sos, ser i układamy nasze dodatki nigdy nie posypujemy pizzy serem.
Pieczemy dość szybko 8-9 min. Na koniec skrapiamy oliwą i posypujemy delikatnie oregano.

I tak prezentuje się moja pizza z różnymi dodatkami ;)


i_DSCN8978.JPG
i_DSCN8967.JPG

i_DSCN9048.JPG
i_DSCN9054.JPG

i_DSCN8987.JPG
i_DSCN9058.JPG

i_DSCN9063.JPG


Smacznego! :D

Re: Pizza domowa wg. tiera.

: 20 lis 2016, 21:24
autor: Roger
Bardzo ładne pizze Przemku ... co do sera to jestem odmieńcem ale to żadna nowość ... mianowicie często gęsto pod koniec pieczenia dorzucam jeszcze na wierzch tarty żółty albo mieszany z pleśniakuem ... a co lubię i koniec ;)

Tapniete z GT-I9500

Re: Pizza domowa wg. tiera.

: 20 lis 2016, 21:33
autor: tier
Dzięki Robert :D A z pieca chlebowego wychodzi tak ;)

IMG_3648.JPG
IMG_3689.JPG

IMG_3694.JPG
IMG_3706.JPG

Re: Pizza domowa wg. tiera.

: 20 lis 2016, 21:40
autor: Gonzo
Taki piec to skarb :)

Re: Pizza domowa wg. tiera.

: 28 lis 2016, 11:24
autor: Roger
U mnie weekend był pod znakiem Polskiej Pizzy ... Generalnie zasady takie jak opisane wyżej czyli najpierw rozczyn czyli drożdże, cukier, sól szklanka wody i wyrastanie, następnie 1/2kg mąki "00" wyrabianie, na koniec olej, wyrabianie i wyrastanie (porcja na dwie duże pizze na cienkim cieście)
2.jpg


4.jpg


Sos oczywiście robiony ze sporą ilością czosnku i ziół
3.jpg


Zmieniłem piekarnik i poprzedni kamień stał się za duży zatem na biegu powstała konieczność dociecia nowego i zrobienie nowej łopatki ... pół godzinki majsterkowania i było zrobione.
1.jpg


Hmmm ten kamień z płyty szamotowej ma swoją historię - pochodzi z przedwojennego pieca chlebowego opalanego drewnem który demontowaliśmy kiedyś z teściem w rodzimej piekarni - niestety zwyciężyła nowoczesna technologia i stoi piec gazowy :( ... Faktem jest że lezały na nim tysiące klasycznych chlebów ;)
Piekarnik po rozgrzaniu do 250st C trzyma temperaturę jak zaklęty a kamień jest bardzo ciepły jeszcze praktycznie do rana.
Dodatki takie jak lubimy
5.jpg

8.jpg


6.jpg


9.jpg


10.jpg


11.jpg