Strona 1 z 1

Paszteciki drożdżowe

: 09 gru 2016, 10:30
autor: Roger
Zbliża się Wigilia i Święta Bożego Narodzenia i powstaje odwieczny problem co by tutaj bezmięsnego podać zamiast standardów typu np. krokiety z kapustą i grzybami. W ramach eksperymentu machnąłem w poprzedni weekend drożdżowe paszteciki z soczewicą - naprawdę polecam.

Ciasto to taki mój standard na szybko na paszteciki, kulebiaka, rogaliki, makowca czy słodkie ślimaczki ;)

1kg mąki - zwykła tortowa
1 kostka masła lub margaryny
1 szklanka mleka
50g drożdży - pół kostki
2 jajka
dwie łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Najpierw robimy rozczyn ucierając drożdże z cukrem łyżka maki i odrobiną ciepłej wody, rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż zacznie pracować. Do przesianej maki dojemy kostkę zimnego masła lub margaryny i rozdrabniamy nożem, dodajemy jajka, sól, mleko i pracujący rozczyn i wyrabiamy ciasto na gładko. Ciasto dzielimy na dwie części i odstawiamy żeby chwilkę odpoczęło.

ciasto1.jpg

ciasto2.jpg



Farsz
1 i 1/2 szklanki zielonej soczewicy (półtorej szklanki)
dwie marchewki
spora pietruszka
kawałek selera
1 kostka bulionu warzywnego
1 jajko

opcjonalnie - ja dodaję
2 cebule
parę pieczarek

Soczewicę i pokrojone w kostkę warzywa zalewamy wodą - 3 i 1/2 szklanki, dodajemy kostkę i do smaku sól i pieprz, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości kilkukrotnie mieszając - soczewica wchłonie całą wodę ;) tak ugotowaną soczewicę z warzywami traktujemy tłuczkiem do ziemniaków albo blenderem. Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebule potem dodajemy pieczarki i podsmażamy razem doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażone pieczarki z cebula dodajemy do masy z soczewicy, dodajemy jajko i mieszamy całość farszu, doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem można dodać troszkę czosnku - farsz ma być raczej wyrazisty i pikantny bo soczewica sama w sobie jest raczej mdła.

farsz1.jpg

farsz2.jpg

farsz3.jpg


Ciasto rozwałkowujemy na większy prostokąt układamy farsz , zwijamy jak makowiec i tniemy po skosie dzieląc na paszteciki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy paszteciki i wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, możemy posypać np kminkiem czy czarnuszką. Odstawiamy na chwilkę do wyrośnięcia i rozgrzewamy piekarnik do 180st C góra / dół do gorącego piekarnika na środek wsuwamy blachę i pieczemy ~15minut

ciasto3.jpg

ciasto4.jpg

p2.jpg

p3.jpg

p4.jpg


Paszteciki najlepsze są na ciepło ale i na zimno niczego sobie ... często tak na szybko podgrzewam w mikrofali ;)

I jeszcze dwa alternatywne farsze:

Farsz z kapusty i grzybami..
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- sól, pieprz do smaku
Kapustę gotujemy, pieczarki przesmażamy z cebulą na tłuszczy.
Po ostygnięciu mielimy na sitku o grubszych oczkach . Doprawiamy solą i pieprzem

Farsz mięsny:
- ok.1 kg karkówki, łopatki, mięsa drobiowego
- 2-3 cebule
- sól, pieprz
- sucha bułka
Najpierw pokroić mięso na drobne kawałki. Podsmażyć na oleju z cebulką. Później podlać wodą i dusić aż zmięknie. Co jakiś czas podlewać. Gdy już będzie miękkie -odstawić do wystygnięcia. Zmielić w maszynce do mięsa,bułkę namoczyć w zimnej wodzie i też zmielić z mięsem oraz cebulką. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Gdyby farsz był za suchy dodajemy tłuszczyk z duszenia. Farsz możemy również wykonać z mięsa gotowanego np z rosołu wtedy dodaje też ugotowaną włoszczyznę.

Re: Paszteciki drożdżowe

: 09 gru 2016, 11:23
autor: Einshell
Roger'ku Ja robiłam ostatnio takie paszteciki z musem z gęsiny ( z rosołu właśnie ) do ciasta dodała czarnuszki . również polecam :dance: No i nie udało się zrobić fotki po upieczeniu... :D
LISTOPAD 2 014.jpg
LISTOPAD 2 013.jpg
LISTOPAD 2 012.jpg
Pozdrawiam .

Re: Paszteciki drożdżowe

: 09 gru 2016, 11:38
autor: Anuś
Roger .. przepis bardzo przydatny nie tylko na Wigilię. Mam córcię wegetariankę i zrobię Jej z Twojego przepisu , pasztet z zielonej soczewicy już piekłam, pasztecików nie. Dziękuję za podrzucenie pomysłu. :D Dobrze, ze drugie dziecko ''mięsne'' :D