Strona 1 z 1

Cebulaki

: 02 lut 2017, 16:04
autor: Piotruś pan
Żonce mojej zachciało się cebulaków .
0,5 kg mąki pszennej
5 dkg drożdży
2 jaja
1 szklanka mleka
100 g masła lub margaryny
sól

W małej ilości mleka rozprowadzić drożdże i odstawić do rozmnożenia.
Mleko zagotować z margaryną lub masłem, wrzątek wlać do mąki i wymieszać, dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać , dodać jaja i wyrobić ciasto - odstawić do wyrośnięcia.
W między czasie 3 - 4 duże cebule obrać z łusek i posiekać w krążki, posolić wrzucić na sporą ilość tłuszczu (jak kto lubi , olej margaryna, smalec) przykryć pokrywką i dusić do miękkości.
Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na stolnicę, przerabiamy powtórnie i wałkujemy na grubość ok. 8mm,Potem wykrawamy krążki (wielkość upodobana przez wykonawce- :D ),krążki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,pośrodku wygniatamy spory dołek, smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy makiem. W dołek nakładamy duszonej cebuli, i odkładamy do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu do piekarnika nagrzanego do 180st, pieczemy do zrumienienia.
Spróbujcie, pyszna przekąska.
nowe zdjęcia 063.jpg