Strona 1 z 1

Chleb kminkowy na zakwasie

: 09 sty 2017, 14:22
autor: BazylWidzew
SKŁADNIKI

mąka pszenna typ 650 1 kg
zakwas 100 g
serwatka 840 ml (3 i pół kubka)
sól 22 g (2 płaskie łyżeczki)
cukier 17 g (2 płaskie łyżeczki)
kminek 6 g (2 płaskie łyżeczki)
kminek mielony 7 g (3 płaskie łyżeczki)


IMG_6637.JPG


cukier, sól, kminek mielony i cały

IMG_6638.JPG


serwatka

IMG_6639.JPG


Do gara daje połowę serwatki, połowę maki i zakwas. Wszystko mieszam, biorę trochę ciasta do słoika na następny chleb. Dodaję cukier, sól, zmielony kminek, resztę serwatki i mąki. Mieszam wszystko, jak jest dokładnie wymieszane smaruję foremki masłem lub margaryną wkładam ciasto i posypuje kminkiem.

IMG_6640.JPG


Odstawiam do wyrośnięcia, zazwyczaj to 12 godzin. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C z termoobiegiem na godzinę i mam pyszny chlebek kminkowy 8-)

IMG_6641.JPG
IMG_6642.JPG

Re: Chleb kminkowy na zakwasie

: 09 sty 2017, 21:22
autor: Ela K.
Mimo tego, że nie lubię kminku podoba mi się Twój chlebek w przekroju :)

Re: Chleb kminkowy na zakwasie

: 09 sty 2017, 21:33
autor: tier
No Bazyl do chlebów to ma łapę :D

Re: Chleb kminkowy na zakwasie

: 10 sty 2017, 11:25
autor: BazylWidzew
Ela K. pisze:Mimo tego, że nie lubię kminku podoba mi się Twój chlebek w przekroju :)


Ela ja bardzo lubię, dlatego chleb kminkowy. Właśnie mi siostra przywiozła z Łodzi kilo kminku aquavit będę robił ;)