Strona 1 z 1

Bułki poznańskie.

: 13 kwie 2017, 10:05
autor: lesniak
Bułeczki poznańskie - przepis pochodzi od piekarza z Pałuk, który je wypiekał.
Etnografowie opisują, że bułki poznańskie to bułki pszenne z dodatkiem mąki żytniej (niekoniecznie) wykonane z dwóch wałeczków grubości palca zlepione oboma końcami.
Przepis jest na 10 bułek
Zaczątek
1,5 szklanki mąki typ 500
1 szklanka ciepłej wody.
Kulkę drożdży wielkości 2 gr
Wykonanie :
Drożdże rozpuścić w letniej przegotowanej wodzie wlać do miski mąki dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Odstawić na ok 10 - 12 h - Temperatura pokojowa.
Ciasto właściwe :
Zaczątek
10 g drożdży
2,5 szk maki typ 750 można użyć typ 500
1 szk mąki żytniej
1 szk ciepłej wody
1 łyżka soli
1 - 2 szk mąki do podsypki
Wykonanie :
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. wlewamy do miski i dodajemy wszystkie pozostałe składniki.
Wyrabiamy na jednolite ciasto, wykładamy na stół lub stolnicę posypaną mąka i wyrabiamy aby ciasto było pulchne i nie kleiło się do ręki. Przekładamy do miski posypanej mąką przykrywamy ścierką i kładziemy w ciepłe miejsce na ok 1 h powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto wyjmujemy ważymy powinno mieć ok 1 kg i dzielimy na 10 równych części czyli ok 100 g. Robimy kuli tak jak na pączki i dzielimy je na pół. Z każdej połówki robimy wałeczki, które zlepiamy końcami po dwa i układamy na blasze posypanej mąką na której będziemy piec na ok 30 min. Przed pieczeniem smarujemy wodą.
Pieczemy w temp. 220 C ok 20 - 30 min aż się ładnie zrumienią.
Ciekawostka:
Dawniej w piekarni robiono dwa długie wałki grubości palca i co 10 cm je zlepiano i przecinano. A w PRL - stosunek mąki pszennej do żytniej był różny co było można zobaczyć po szarości miękiszu bułki

Re: Bułki poznańskie.

: 13 kwie 2017, 20:56
autor: Krzysiek
Wypróbuje :)

Re: Bułki poznańskie.

: 30 maja 2017, 15:41
autor: kociołek
Wyglądają super, też wypróbuję.