Biała kaszanka gryczana z gęsią wątrobą i gęsim mięsem na ostro.

Odpowiedz
Awatar użytkownika
kociołek
Posty: 38
Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33

Biała kaszanka gryczana z gęsią wątrobą i gęsim mięsem na ostro.

Post autor: kociołek »

Biała kaszanka gryczana z gęsią wątrobą i gęsim mięsem na ostro

Składniki:

kasza gryczana 6 szklanek
kasza jęczmienna pęczak 2 szklanki
mięsa z ugotowanego korpusu od gęsi
wątroba z gęsi, żołądek z gęsi, skrzydła z gęsi
5 listków laurowych
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżka pieprzu ziołowego
2 łyżki słodkiej papryki
3 łyżki soli morskiej
mały słoiczek 200 g. sosu z papryczek ostrych
2 garście majeranku (3 stołowe łyżki)
16 szklanek wywaru z gotowania mięs
2-3 m. jelita grube proste

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 18 szklanek wody, sól oraz wrzucamy porcje rosołowe z gęsi.Podczas gotowania zbieramy szumowiny wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz resztę przypraw. Gotujemy do momentu aż mięsa będą miękkie. W między czasie płuczemy obie kasze. Odlewamy szklankę wywaru i parzymy wątróbkę przez 15 minut. Korpusy i skrzydła obieramy z mięsa,liście laurowe wyrzucamy a do tego wywaru wsypujemy obie kasze i pokrojone drobno mięsko wraz z z drobno pokrojoną wątróbką, sosem z ostrych papryczek chilli i gotujemy do gęstości tak aby kasza była na 80% sparzona. Kończymy parzenie, wyłączamy gaz i przykrywamy garnek pokrywką. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę z garnka i mieszamy sparzoną kaszę i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzonym farszem napełniamy jelita. Parzymy 35 minut w wodzie 70 - 80 st.C. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut i umieszczamy w lodówce na 12 godzin. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również na zimno.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 556
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Biała kaszanka gryczana z gęsią wątrobą i gęsim mięsem na ostro.

Post autor: Sla100 »

Wyglada naprawde bardzo ciekawie i juz jest zapisana w folderze do zrobienia :)
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Odpowiedz

Wróć do „Kaszanka”