UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Salceson pałucki

Post #1 autor: lesniak » 22 lis 2016, 22:41

Salceson
Składniki:
1 Głowa wieprzowa,
Kawałek słoniny
1 ozorek,
1 nerka,
1 serce,
1 golonka przednia,
1 płuco,
1kg okrawków mięsa lub kości z rozbioru.
Sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz.
1/2 l krwi
1 łyżka cukru
Woda tyle aby przykryło wszystkie mięso.
Wykonanie :
Wodę wlewamy do garnka solimy, dodajemy cukier, wkładamy wszystkie mięsa i głowę dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Wywar zostawiamy, aby w razie potrzeby dodać do farszu. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy po kolei jak mięso będzie miękkie.
Płuco, połowę skór, połowę mięsa, mielimy przez maszynkę o drobnych oczkach. Pozostałe mięsa, skóry i słoninę kroimy w kostkę a uszy w paski.
Wszystko wkładamy do miski dodajemy przyprawy , krew i wyrabiamy na jednolitą masę. Gdy masa będzie zbyt sucha dodajemy wywaru.
Farsz powinien być lekko pikantny z wyczuwalnym dobrze majerankiem.
Farszem nadziewamy jelita wieprzowe grube lub żołądki, zawiązujemy i parzymy w wodzie ok 1 h.
Po wyjęciu wykładamy na stół do wychłodzenia i przyciskamy deską . Jeśli miał być przechowywany dłużej był po parzeniu wędzony.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 567
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Salceson pałucki

Post #2 autor: Gonzo » 23 lis 2016, 12:39

W takiej kiszce salcesonu jeszcze nie widziałem ale wygląda ciekawie :)
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 196
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Re: Salceson pałucki

Post #3 autor: Kruszynka » 23 lis 2016, 14:45

Gonzo pisze:W takiej kiszce salcesonu jeszcze nie widziałem ale wygląda ciekawie :)


U nas często spotykany,ale w wersji "białej" :D
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
Henio
Posty: 56
Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55

Re: Salceson pałucki

Post #4 autor: Henio » 23 lis 2016, 15:12

Też tak robię ale ja przy okazji odzielam część farszu dodaję surową zmieloną cebulę i zmieloną surową wątrobę i przy okazji mam jeszcze salceson brunszwicki .
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Salceson pałucki

Post #5 autor: Grzegorz Z. » 23 lis 2016, 16:06

bardzo fajny wyrób.
Awatar użytkownika
kociołek
Posty: 37
Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33

Re: Salceson pałucki

Post #6 autor: kociołek » 10 maja 2017, 17:39

Witam i o małą informację zapytam :) Czy taki salceson można zrobić bez użycia krwi, biały salceson ?
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Re: Salceson pałucki

Post #7 autor: lesniak » 11 maja 2017, 18:55

Pewnie, że tak :D Tu masz podobny bez krwi ;)
viewtopic.php?f=68&t=599
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts

Wróć do „Salceson”