UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 146
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Wątrobianka wersja II

Post #1 autor: Anuś » 28 lis 2016, 21:19

Podczas przygotowywania się do zrobienia tego wyroby korzystałam z przepisu kolegi Beiota, jednak kilka składników zmieniłam w proporcjach i tak powstała moja wątrobianka smarowna parzona.
Składniki:
2,5kg podgardla
90 dag boczku
1,5 kg wątroby wieprzowej
80 dag wp II
600 ml wywary
15 dag kaszy manny
Przyprawy:
pieprz 2g /kg
majeranek 2,5 g/ kg
ziele angielskie 0,3 g /kg
cebula 3 dag/kg
sól 15 g/kg
Podgardle, boczek, słoninę oraz mięso parzyłam w temp 75 stopni przez 1, 50 min. Wątroba parzona przez 20 minut w temp 75 stopni. Kaszę manną rozpuściłam w gorącym wywarze., a następnie po wystudzeniu dołożyłam do zmielonego mięsa, które przepuściłam trzykrotnie na sitko ''makowym'' i dodatkowo kilka minut blendowałam. Cebulę surową zmieliłam na takim samym sitku jak resztę produktów .
P1030968.JPG

8-)
Napełnianie jelit odbyło się ręcznie , z braku sprzętu :D trochę mi to czasu zajęło :D
P1030970.JPG

Parzenie przez 45 minut w temp 75 stopni. Schładzanie pod bieżącą wodą a następnie masowanie.
P1030974.JPG
P1030975.JPG

I gotowy wyrób 8-)
P1030977.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Wielos
Posty: 13
Rejestracja: 24 lis 2016, 14:20

Re: Wątrobianka wersja II

Post #2 autor: Wielos » 29 lis 2016, 10:14

Aniu, jak patrzę na Twoje wyroby to muszę się wybrać do Ciebie :D :clap:
Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 146
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Re: Wątrobianka wersja II

Post #3 autor: Anuś » 29 lis 2016, 20:38

Wielos pisze:Aniu, jak patrzę na Twoje wyroby to muszę się wybrać do Ciebie :D :clap:

Grzesiu zapraszam :D jeszcze coś tam w piwniczce jest :D

Wróć do „Pasztetowa (wątrobianka, leberka)”