Wątrobianka grubo mielona w słoiku

Odpowiedz
Awatar użytkownika
rykocz
Posty: 50
Rejestracja: 09 lis 2016, 20:41
Lokalizacja: Poznań-niedaleko

Wątrobianka grubo mielona w słoiku

Post autor: rykocz »

Wątrobianka do słoika

Około 6 kg surowca.

1.Podgardle tłuste 3kg
2.Łopatka 1kg
3.Boczek 0,5kg
4.Wątroba wieprzowa 1,2kg
5.Bułki 2 duże lub 3 małe
6.Bulion zebrany z wierzchu po parzeniu mięsa 0,6-0,7L

Przyprawy na całość;
1.sól spożywcza niejodowana 110gr
2.pieprz czarny świeżo mielony 13gr
3.Majeranek 8-10gr
4.Cebula 400gr , cięta w pół piórka, podsmażona na smalcu, lub gotowa prażona moczona w bulionie.

Słoiki (napełniałem takie 450ml - 12 sztuk)

Wykonanie;
Całe mięsko myjemy, układamy w garnku dość ściśle i zalewamy wodą do przykrycia. Parzymy w temp. 80-90*C, zbieramy szum (szumujemy).
Mięso ma być miękkie lecz nie rozgotowane.
Wątrobę parzymy w wodzie w temp. 90*C przez około 10-15 minut. Można pociąć na mniejsze kawałki, lepiej sie sparzy.
Po wyjęciu mięsa z garnka, wkładamy do bulionu bułki i moczymy ale tak, żeby się całkowicie nie rozciapały. Następnie odciskamy.
Mięso, -nie całkiem przestudzone- mielimy przez sitko 5mm, łącznie z wątrobą i odciśniętymi bułkami.
Dodajemy przygotowane przyprawy, cebulę, wlewamy zebrany, tłusty bulion i mieszamy całość dokładnie.
Można spróbować wymieszany farsz i ew. dodać przypraw lub dodawać stopniowo wcześniej przygotowane i próbować.
Następnie nakładamy w słoiki do poziomu 1,5-2cm od zakrętki, zamknięcia, dokładnie wypełniając słoik. Wierzch farszu, można wygładzić łyżeczką,
wlewając nieco tłuszczu z bulionu. Zamknąć dokładnie słoiki.
Po zakończeniu napełniania słoików, poddajemy je tyndalizacji. Tak przygotowana wątrobianka może stać w chłodzie spokojnie i pół roku.

Smacznego

1479567339624.jpg


1479567340384.jpg


1479567341049.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
U mężczyzn nie ma bałaganu, jest feng shui
Odpowiedz

Wróć do „Pasztetowa (wątrobianka, leberka)”