UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Kamil_1
Posty: 111
Rejestracja: 09 lis 2016, 19:03

Re: Moja pierwsza wędzarnia :)

Post #12 autor: Kamil_1 » 13 gru 2016, 7:22

Zdjęcia wklejaj bezpośrednio na stronę (Zakładka Załączniki- pod edytorem tekstu) bo nie wszyscy mają facebook'a 8-)
Awatar użytkownika
rbogucki
Posty: 9
Rejestracja: 02 gru 2016, 17:29

Re: Moja pierwsza wędzarnia :)

Post #13 autor: rbogucki » 14 gru 2016, 1:29

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... 473&type=3

po dwoch przepaleniach i jednemu wędzeniu na probe pogieło mi daszek ze az sie płakać chce
i jeszcze surowe wyszlo tragedia . niecałe pół kilo schabu ( peklawona 5 dni bo to na próbe odkroiłem ) w temp. 60-70 stopni ok 3,5 do 4 h i na koniec ok 15-20 min w ok 100 stopniach . Az sie boje wędzić głównego miesa które mam po 1 kg

Pomocy
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 580
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Moja pierwsza wędzarnia :)

Post #14 autor: Gonzo » 14 gru 2016, 7:23

Mokre drewno dałeś na daszek ? Na razie nic nie rób, te otwory bedą robiły za komin. Fakt trochę nieestetycznie wygląda ale ja bym się nie przejmował. Napisz jak wygrzewaleś, czy podniesiona była choc trochę jedna połowa dachu czy zasłoniete na zicher ? A co z tą poledwicą, surowa to surowa ale jaki kolor i sprawdz termometry bo 4h w tych temperaturach to juz nie powinna byc surowa. I na początek bym "się nie wygłupiał z podpiekaniem" Wędz normalnie w 50-60*C i potem do parzenia. Napisz jeszcze co i jak robisz po kolei.
Znalazłem na facepuku tą Twoją poledwicę i ze zdjąecia nie wygląda na taką surową, tylko niedopeklowaną.O ile zdjęcia "prawdę mówią"
polędwica.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Budowanie wędzarni”