UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
beiot
Posty: 13
Rejestracja: 24 lis 2016, 23:03

Borniak vs wędzarnia tradycyjna

Post #1 autor: beiot » 05 gru 2016, 18:13

Jak w temacie czekam na opinie użytkowników borniaka

Jakie jest Wasze zdanie na temat smaku wyrobów z borniaka w stosunku do wyrobów z tradycyjnej wędzarni.

Pytania takie zadają czytelnicy mojego bloga.

Ja mam UW 70
Obrazek

Obrazek
tu polędwica pieczona w borniaku

oraz UW 150
Obrazek

Obrazek

Moje zdanie: wyroby mają inny smak w stosunku do wyrobów z wędzarni opalanej drewnem. Nie lepszy, nie gorszy, po prostu inny.
Taki bardziej pachnący drewnem, delikatniejszy.
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Borniak vs wędzarnia tradycyjna

Post #2 autor: Grzegorz Z. » 05 gru 2016, 20:11

Ja myślę, że bez degustacji przy dużej butelce się nie obejdzie :D
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 198
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Borniak vs wędzarnia tradycyjna

Post #3 autor: Roger » 05 gru 2016, 20:43

Robercie temat wałkowany od lat co i rusz się przewija to tu to tam ;)
Ja rozszerzyłbym pytanie wędzarnie elektryczne z generatorami dymu vs wędzarnie tradycyjne opalane drewnem.
Robiłem parę tzw "ślepych testów" zarówno wśród ludzi nie mających pojęcia o wędzeniu jak i takich co wiedzą sporo. Wyniki były mocno zaskakujące ;) Wniosek mam jeden przy prawidłowo prowadzonym procesie trzeba naprawdę mieć sporą praktykę aby powiedzieć co jest z czego ;)

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Borniak vs wędzarnia tradycyjna

Post #4 autor: Grzegorz Z. » 05 gru 2016, 21:22

Roger pisze:Wniosek mam jeden przy prawidłowo prowadzonym procesie trzeba naprawdę mieć sporą praktykę aby powiedzieć co jest z czego ;)

Tapniete z GT-I9500

Co nie zmienia faktu, że przy zastawionym stole i pełnym kieliszku warto podyskutować :) Ameryki się nie odkryje, ale czas miło się spędzi. Jadłem wyroby z borniaka również. Tak jak Roger pisze, ciężko zauważalne są różnice.
Awatar użytkownika
Sivon
Posty: 38
Rejestracja: 25 lis 2016, 12:31
Lokalizacja: Wrocław

Re: Borniak vs wędzarnia tradycyjna

Post #5 autor: Sivon » 05 gru 2016, 22:31

Sam od lat wędze w borniaku uw150, mi odpowiada. Wędzić nauczyłem się na wedzarni z paleniskiem posrednim, potem z paleniskiem bezpośrednim aż w końcu zakupiłem wedzarnie elektryczną z DG. Osobiście nie czuje różnicy w smaku, oczywiście jeżeli proces wedzenia jest prawidłowy. Borniak jest wygodny ale nie wędzi sam! Podstawy trzeba mieć i doświadczenie z wędzarniami opalanymi drewnem. Mamy super wędzarnie na spółdzielni, dużą z paleniskiem bezpośrednim z szufladą, super się wędzi. Ale pilnować trzeba :). Podsumowując ja różnicy w smaku nie czuję pomiędzy borniakiem a wedzarnią klasyczną.
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Borniak vs wędzarnia tradycyjna

Post #6 autor: Grzegorz Z. » 05 gru 2016, 23:20

Seba ta na spółdzielni to lepsza niż mój Potwór :D Samo się tam dzieje. A i węgla nie było. A mało komu się chciało chodzić :D
Awatar użytkownika
Krzysiek
Posty: 49
Rejestracja: 07 kwie 2017, 7:32

Re: Borniak vs wędzarnia tradycyjna

Post #7 autor: Krzysiek » 07 kwie 2017, 7:52

Miałem Thermowinda. Smak wędzonek ok. Denerwowała mnie mała wielkość urządzenia i miejsce do trzymania sprzętu. Teraz wędze tradycyjnie i jestem zadowolony. Choć generator dymu i grzałka pewnie też mogła by zastąpić tradycyjne wędzenie

Wróć do „Budowanie wędzarni”