UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 197
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Rolada boczkowa z pieprzem

Post #1 autor: Piotruś pan » 12 mar 2017, 20:51

Płat boczku przekrawamy po "grubości", nacieramy z każdej strony peklosolą w ilości 20g /kg i wkładamy do lodówki na okres 4-5 dni, po tym czasie płaty dość mocno traktujemy młotkiem do kotletów ,przesypujemy posiekanym zielonym marynowanym pieprzem oraz kilkoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku . Płat boczku ściśle zwijamy w rulon, i wiążemy mocno sznurkiem i wkładamy do mocno osolonej i zaprawionej zielem i liściem wrzącej wody. Parzymy w temp.80st do momentu aż temp. wewnątrz rulonu osiągnie 74 st C, następnie osuszamy i smarujemy rolady rozbełtanym kurzym białkiem i posypujemy wcześniej parzonym i posiekanym kolorowym pieprzem. Następnym etapem to wędzenie - czyli osuszanie ,wędzenie ciepłym dymem do ulubionego koloru. Jak ktoś myśli że taka rolada to dla hardkorowców lub papugi von Nogaja to się myli,pieprz z marynaty i parzony traci swoją przyrodzoną ostrość. Po wędzeniu dobrze jest wsadzić je do szczelnego pojemnika na co najmniej jeden dzień celem wyrównania wilgotności.
nowe zdjęcia 081.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
king_lpk
Posty: 11
Rejestracja: 13 lut 2017, 21:16

Re: Rolada boczkowa z pieprzem

Post #2 autor: king_lpk » 13 mar 2017, 19:27

Piotrusiu dlaczego trzeba dodać sól do parzenia ?
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 197
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Rolada boczkowa z pieprzem

Post #3 autor: Piotruś pan » 13 mar 2017, 20:04

Ano dla tego że występuje zjawisko osmozy - czyli wyrównywanie stężeń, to znaczy jak mięsko jest słone a woda w której parzysz jest neutralna to sól przechodzi do wody i jest pół na pół, i wtedy wędlina jest - mało słona. ;)

Wróć do „Boczki”