UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Boczki wędzone peklowane na sucho

Post #1 autor: Grzegorz Z. » 10 lis 2016, 0:13

Produkty:
boczek
mieszanka do peklowania na sucho (viewtopic.php?f=109&t=27).

Boczek kroimy według uznania. Stosujemy 20g mieszanki na 1 kg boczku. Dokładnie nacieramy z każdej strony. Wkładamy do szklanego naczynia na 4-5 dni. Co dzień obracamy. Po tym czasie wyciągamy do "ociekania" przed wędzeniem na 4-5 h. Osuszamy w wędzarni w temperaturze 40-45 stopni, aż mięso będzie suche. Wędzimy do uzyskania koloru. U mnie 3-4 h. Później podpiekamy do 68 stopni w środku boczku.

IMG_4236.JPG
IMG_4245.JPG
IMG_4246.JPG
IMG_4247.JPG
IMG_4251.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
ArkoGdynia
Posty: 229
Rejestracja: 08 lis 2016, 14:42
Lokalizacja: Gdynia

Re: Boczki wędzone peklowane na sucho

Post #2 autor: ArkoGdynia » 10 lis 2016, 7:16

Wyglądają Grzegorzu zacnie.... będę musiał w końcu spróbować peklowania elementów na sucho... ale podobno jak się "raz spróbuje" to już do mokrego peklowania się nie chce wrócić ;)

Z Dymnym pozdrowieniem...
Niech Dym będzie z Tobą.....
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Boczki wędzone peklowane na sucho

Post #3 autor: Grzegorz Z. » 10 lis 2016, 8:32

Zdecydowanie nie wraca się do mokrego. Boczki na 100%. Ale teraz praktycznie wszystko na sucho robię.
Awatar użytkownika
ArkoGdynia
Posty: 229
Rejestracja: 08 lis 2016, 14:42
Lokalizacja: Gdynia

Re: Boczki wędzone peklowane na sucho

Post #4 autor: ArkoGdynia » 10 lis 2016, 8:42

Ale jakoś nie mam jeszcze "przekonania" dla suchego peklowania... co innego do dojrzewania, ale jakoś bardziej ufam mokremu peklowaniu i przenikaniu składników zalewy peklującej do mięsa niż przy suchym nacieraniu... ale Ty czytałem że stosujesz technikę kombinowaną i to w próżni.... będę musiał pokombinować ale najpierw zrobię swoje pomieszczenie masarskie a później będę "się bawił" ... ale na 100% spróbuję! :D
Niech Dym będzie z Tobą.....
Awatar użytkownika
Major07
Posty: 5
Rejestracja: 14 gru 2016, 18:20

Re: Boczki wędzone peklowane na sucho

Post #5 autor: Major07 » 15 gru 2016, 17:03

Dziś po raz pierwszy zapeklowałem 2 boczki na sucho,zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 199
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Boczki wędzone peklowane na sucho

Post #6 autor: Roger » 15 gru 2016, 21:03

Jak co ?
Boczki peklowane na sucho. ;)
Wędzone na zimno, dojrzewające albo parzone co tam sobie wymyślisz ;)

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Krzysiek
Posty: 49
Rejestracja: 07 kwie 2017, 7:32

Re: Boczki wędzone peklowane na sucho

Post #7 autor: Krzysiek » 14 kwie 2017, 15:09

ale podobno jak się "raz spróbuje" to już do mokrego peklowania się nie chce wrócić


Wczoraj pierwszy raz robiłem boczki na sucho. I macie rację, do mokrego już nie wracam :D Wyszły idealne :)
Następnym razem spróbuje też jakąś wędzonkę. Ale jak przyrządzić taką 2 kg szynkę ?
Awatar użytkownika
kociołek
Posty: 38
Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33

Re: Boczki wędzone peklowane na sucho

Post #8 autor: kociołek » 05 maja 2017, 19:22

Piękne boczki. Muszę i ja peklować na sucho.
Awatar użytkownika
Krzysiek
Posty: 49
Rejestracja: 07 kwie 2017, 7:32

Re: Boczki wędzone peklowane na sucho

Post #9 autor: Krzysiek » 17 gru 2017, 11:54

Czy słoninę mogę potraktować mieszanką i przyrządzić jak boczek ?
Awatar użytkownika
Kamil_1
Posty: 111
Rejestracja: 09 lis 2016, 19:03

Re: Boczki wędzone peklowane na sucho

Post #10 autor: Kamil_1 » 20 gru 2017, 12:17

Krzysiek pisze:Czy słoninę mogę potraktować mieszanką i przyrządzić jak boczek ?


Słoninę solimy... nie peklujemy ;)

Wróć do „Boczki”