Strona 1 z 1

Boczki wędzone peklowane na sucho

: 10 lis 2016, 0:13
autor: Grzegorz Z.
Produkty:
boczek
mieszanka do peklowania na sucho (viewtopic.php?f=109&t=27).

Boczek kroimy według uznania. Stosujemy 20g mieszanki na 1 kg boczku. Dokładnie nacieramy z każdej strony. Wkładamy do szklanego naczynia na 4-5 dni. Co dzień obracamy. Po tym czasie wyciągamy do "ociekania" przed wędzeniem na 4-5 h. Osuszamy w wędzarni w temperaturze 40-45 stopni, aż mięso będzie suche. Wędzimy do uzyskania koloru. U mnie 3-4 h. Później podpiekamy do 68 stopni w środku boczku.

IMG_4236.JPG
IMG_4245.JPG
IMG_4246.JPG
IMG_4247.JPG
IMG_4251.JPG

Re: Boczki wędzone peklowane na sucho

: 10 lis 2016, 7:16
autor: ArkoGdynia
Wyglądają Grzegorzu zacnie.... będę musiał w końcu spróbować peklowania elementów na sucho... ale podobno jak się "raz spróbuje" to już do mokrego peklowania się nie chce wrócić ;)

Z Dymnym pozdrowieniem...

Re: Boczki wędzone peklowane na sucho

: 10 lis 2016, 8:32
autor: Grzegorz Z.
Zdecydowanie nie wraca się do mokrego. Boczki na 100%. Ale teraz praktycznie wszystko na sucho robię.

Re: Boczki wędzone peklowane na sucho

: 10 lis 2016, 8:42
autor: ArkoGdynia
Ale jakoś nie mam jeszcze "przekonania" dla suchego peklowania... co innego do dojrzewania, ale jakoś bardziej ufam mokremu peklowaniu i przenikaniu składników zalewy peklującej do mięsa niż przy suchym nacieraniu... ale Ty czytałem że stosujesz technikę kombinowaną i to w próżni.... będę musiał pokombinować ale najpierw zrobię swoje pomieszczenie masarskie a później będę "się bawił" ... ale na 100% spróbuję! :D

Re: Boczki wędzone peklowane na sucho

: 15 gru 2016, 17:03
autor: Major07
Dziś po raz pierwszy zapeklowałem 2 boczki na sucho,zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Re: Boczki wędzone peklowane na sucho

: 15 gru 2016, 21:03
autor: Roger
Jak co ?
Boczki peklowane na sucho. ;)
Wędzone na zimno, dojrzewające albo parzone co tam sobie wymyślisz ;)

Tapniete z GT-I9500

Re: Boczki wędzone peklowane na sucho

: 14 kwie 2017, 15:09
autor: Krzysiek
ale podobno jak się "raz spróbuje" to już do mokrego peklowania się nie chce wrócić


Wczoraj pierwszy raz robiłem boczki na sucho. I macie rację, do mokrego już nie wracam :D Wyszły idealne :)
Następnym razem spróbuje też jakąś wędzonkę. Ale jak przyrządzić taką 2 kg szynkę ?

Re: Boczki wędzone peklowane na sucho

: 05 maja 2017, 19:22
autor: kociołek
Piękne boczki. Muszę i ja peklować na sucho.

Re: Boczki wędzone peklowane na sucho

: 17 gru 2017, 11:54
autor: Krzysiek
Czy słoninę mogę potraktować mieszanką i przyrządzić jak boczek ?

Re: Boczki wędzone peklowane na sucho

: 20 gru 2017, 12:17
autor: Kamil_1
Krzysiek pisze:Czy słoninę mogę potraktować mieszanką i przyrządzić jak boczek ?


Słoninę solimy... nie peklujemy ;)