UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
kociołek
Posty: 38
Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33

Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.

Post #1 autor: kociołek » 31 maja 2017, 18:06

Boczek wieprzowy, wędzony metodą w garnku na zrębkach olcha/buk.

Surowiec:

Boczek wieprzowy ze skórą 1,5 kg

Skład solanki 1 litr:

liść laurowy połamane 5-6 liści
ziele angielskie 10-12 ziaren
czosnek z łuskami 5-6 zębów
peklosól 80 gram lub sól warzona

Wykonanie solanki, peklowanie:

W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Solanką zalewamy kawałki boczku umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso. Temperatura peklowania powinna być 4-8 stopni Celsjusza.

Osuszanie:

Po czasie peklowania, kawałki boczku płuczemy pod wodą. Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin. Przy wędzeniu w garnku, wsad musi być dobrze osuszony, ja kilka godzin daję nadmuch wentylatorem.

Wędzenie:

Po czasie osuszania wędzimy w garnku, w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tier
Posty: 581
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.

Post #2 autor: tier » 31 maja 2017, 20:02

Kociołek, Napisz coś więcej o tej metodzie wędzenia w garze. ;)
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 197
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.

Post #3 autor: Piotruś pan » 31 maja 2017, 20:44

Nie rozumiem jednego, po co przekładać mięso w pojemniku jeśli peklujemy na mokro?
Co innego jak peklujemy na sucho 4 - 6 tygodnie, to wtedy trzeba, bo dolne kawałki mięsa taplają się w soku które puściło solone mięso. W innym przypadku tylko zakażamy solankę. Ja jak pekluję, zazwyczaj dwa tygodnie, to po włożeniu mięsa i dociśnięciu go talerzami nie zaglądam aż do dnia ociekania.
Awatar użytkownika
kociołek
Posty: 38
Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33

Re: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.

Post #4 autor: kociołek » 01 cze 2017, 21:51

Mięso jak pamiętam od kilkudziesięciu lat,zawsze , nawet, peklujące się na mokro je się przekłada. Po prostu, kawałki stykają się i jak się nie przekłada mogą wyjść plamy. W wędzarni też kije z wędlinami się przestawia. Mięso musi równomiernie się zapeklować. Każdy robi jak chce.
Awatar użytkownika
kociołek
Posty: 38
Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33

Re: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.

Post #5 autor: kociołek » 01 cze 2017, 21:55

tier pisze:Kociołek, Napisz coś więcej o tej metodzie wędzenia w garze. ;)


Podaję link do mojego bloga,tam opisałem tą metodę wędzenia. http://czarymarygotujecezary.blogspot.c ... oka-i.html
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 199
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.

Post #6 autor: Roger » 01 cze 2017, 22:55

Jezu ... nie nic nie napiszę ...
Bardzo ładne wyroby ... chyba ...

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
2695
Posty: 3
Rejestracja: 20 lis 2018, 15:23

Re: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.

Post #7 autor: 2695 » 24 lis 2018, 15:30

"Po czasie osuszania wędzimy w garnku, w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny"

Czy potem w mieszkaniu za bardzo nie śmierdzi?
Awatar użytkownika
kociołek
Posty: 38
Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33

Re: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.

Post #8 autor: kociołek » 11 gru 2018, 10:14

tier pisze:Kociołek, Napisz coś więcej o tej metodzie wędzenia w garze. ;)


http://czarymarygotujecezary.blogspot.c ... oka-i.html

Wróć do „Boczki”