UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 431
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Kiełbasa Grillowa (nasze receptury)

Post #1 autor: Sla100 » 08 kwie 2018, 18:24

Wiosna juz sie zaczela do majowego weekendu kilka dni tak wiec mam ogramna prozbe jak i propozycje o podzielenie sie recepturami i przepisami na kielbase grillowa :) Ja osobiscie jeszcze nie mam zadnego swojego przepisu wiec licze na wasze doswiadczenia !!!!!! Mam nadzieje ze uda sie zebrac kilka fajnych sprawdzonych receptur :) Milego griloowania 2018
Zapraszam !!!
Sla100
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
sverige2
Posty: 26
Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12

Re: Kiełbasa Grillowa (nasze receptury)

Post #2 autor: sverige2 » 08 kwie 2018, 19:58

Moim Nr. 1 od lat jest "Chłopska Szczepana", tyle że robiona w takich krótszych "grillowych" odcinkach, jest najzwyczajniej mniam, mniam :D
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 431
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kiełbasa Grillowa (nasze receptury)

Post #3 autor: Sla100 » 09 kwie 2018, 5:01

sverige2 pisze:Moim Nr. 1 od lat jest "Chłopska Szczepana", tyle że robiona w takich krótszych "grillowych" odcinkach, jest najzwyczajniej mniam, mniam :D


Sverige2 a masz recepture ??? albo linka ???
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 580
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Kiełbasa Grillowa (nasze receptury)

Post #4 autor: Gonzo » 09 kwie 2018, 14:37

Sylwek, tu masz linka do naszej zeszłorocznej grilowej "mamuciej" ;) viewtopic.php?f=46&t=712&p=5291&hilit=kie%C5%82basa+zlotowa#p5291
Awatar użytkownika
sverige2
Posty: 26
Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12

Re: Kiełbasa Grillowa (nasze receptury)

Post #5 autor: sverige2 » 09 kwie 2018, 18:06

Tak Sla100.
https://wedzeniedomowe.pl/forum/topic/34 ... 5%82opska/

Przepis na 10 kg
mięso z karkówki 8kg
boczek 2kg
0,18kg soli (peklosoli)
3 łyżeczek pieprzu
10-15 ząbków czosnku
6 łyżek majeranku
2 łyżeczki cukru
jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28
Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8.
Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bierzemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasie
mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste,po tej czynności napychamy w jelita.Przed wędzeniem zostawiamy ją na 2 h na powietrzu.Cas wędzenia 4h w ciepłym dymie.Przy odpowiednim kolorze parzymy kiełbasę 20min w 75stC po tych czynnościach
kiełbasa jest gotowa
Wykonanie kiełbasy jest bardzo łatwe i każdy potrafi ją zrobić.
Gwarantuję dobry smak .

Pozdrawiam :D

Wróć do „Kiełbasy cienkie”