UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Jacekw21
Posty: 41
Rejestracja: 22 lis 2016, 21:46

Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W

Post #1 autor: Jacekw21 » 27 lis 2016, 9:02

IMG_1562.JPG

IMG_1527.JPG

IMG_1526.JPG

IMG_1459.JPG

IMG_1458.JPG

IMG_1457.JPG


SUROWIEC

-5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm
-4 kg boczku mielona sitko 10 mm

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklo sól lub sól lub po połowie peklo z solą 17 g/kg
-pieprz czarny mielony 3 g/kg do całości 27 g
-czosnek 100 g do całości zgnieciony przez praskę dobrej jakości najlepiej polski
-gorczyca ziarno 40 g do całości
-woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło 1/2 litra
-jelita wieprzowe 10 m.

WYKONANIE
Mięso peklujemy
Osobno łopatkę osobno boczek .Łopatka pokrojona jak leci na 1,5-2,5 cm,boczek w kostkę 3 cm.Do łopatki dajemy 250 mil wody (szklanka )dokładnie mieszamy
Czas peklowania 48 godz.co 12 godz.mieszamy
Po 48 godz boczek mielimy na sitku 10 mm
Łączymy łopatkę z boczkiem i dokładnie mieszamy dajemy 250 mil wody,pieprz ,gorczycę i czosnek.Wyrabiamy do kleistości.Odstawiamy do lodówki na 24 godz.Po tym czasie napełniamy jelita i wieszamy na kijkach .Odwieszamy kiełbasę na kołki w temperaturze pokojowej na kilka godz.Następnie osuszamy w wędzarni bez dymu .Później wędzimy do koloru jaki nas zadawała w temp .50-60 stopni i podpiekamy w wędzarni temp.80-90 stopni do uzyskania 68-70 stopni w środku kiełbasy.Kije z kiełbasą odkładamy do ostygnięcia następnie chowamy do lodówki.Lub kto woli może kiełbaskę powiesić w przewiewnym miejscu aby wyschła na kilka dni.Zaznaczam,że kiełbasa podsuszana będzie bardziej wyrazista w smaku sól,pieprz i czosnek będziemy czuć bardziej niż w takiej prosto z wędzarni.
SMACZNEGO
http://smakijackaw.blogspot.com/search/ ... 20wędzarni
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W

Post #2 autor: Ela K. » 27 lis 2016, 9:04

To jest bardzo dobra kiełbasa , robiliśmy , polecamy :)
"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę
Awatar użytkownika
Jacekw21
Posty: 41
Rejestracja: 22 lis 2016, 21:46

Re: Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W

Post #3 autor: Jacekw21 » 27 lis 2016, 11:21

Cieszę się Elu że wam smakowała ;)
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W

Post #4 autor: Grzegorz Z. » 27 lis 2016, 11:22

Również testowałem. Przepyszna. A jak podeschnie, to bajka:-)
Awatar użytkownika
Jacekw21
Posty: 41
Rejestracja: 22 lis 2016, 21:46

Re: Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W

Post #5 autor: Jacekw21 » 27 lis 2016, 14:21

To prawda Grzesiu.I podsuszaną polecam robić w jelitach 32+ ;)
Małopolsko-podlaska J&W.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Major07
Posty: 5
Rejestracja: 14 gru 2016, 18:20

Re: Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W

Post #6 autor: Major07 » 19 gru 2016, 15:32

czym może skutkować zmniejszenie ilości boczku w tej kiełbasie?
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 198
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W

Post #7 autor: Roger » 19 gru 2016, 15:45

Zależy jakiego boczku i co idzie zamiast generalnie boczek i podgardle to w kiełbasie źródło smaku i tłuszczu a chuda kiełbasa to niedobra kiełbasa ;)
Generalnie w tego typu przepisach bez klasyfikacji mięsa, czyli łopatka+boczek, karkówka+boczek czy szynka+boczek boczek powinien być tłusty i stanowić minimum 30% wsadu - to oczywiście duże uogólnienie i praktycznie nigdy kiełbasa robiona w ten sposób nie będzie powtarzalna ;)
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Major07
Posty: 5
Rejestracja: 14 gru 2016, 18:20

Re: Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W

Post #8 autor: Major07 » 19 gru 2016, 23:42

Boczek dosyć chudy.mam tak 6 kg łopatki do 3 boczku i zastanawiam sie czy dodac czegos tłustego jeszcze. Chodzi mi o kleistosc,aby bylła odpowiednia,a tłuszcz nic w tym temacie nie pomoże
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 198
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W

Post #9 autor: Roger » 20 gru 2016, 8:09

Łopatka jest kleistym mięsem więc kiełbasa i tak będzie raczej zwarta ;)
Jak masz chęć to powykrawaj błony z łopatki i to przepuść dwa razy.
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Major07
Posty: 5
Rejestracja: 14 gru 2016, 18:20

Re: Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W

Post #10 autor: Major07 » 20 gru 2016, 15:15

zrobię według przepisu,zobaczymy ;)

Wróć do „Kiełbasy cienkie”