UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Jacekw21
Posty: 41
Rejestracja: 22 lis 2016, 21:46

Kiełbasa ala-Lisiecka według JackaW

Post #1 autor: Jacekw21 » 27 lis 2016, 14:42

Lisiecka.JPG

Przepis
Będziemy potrzebować :
-szynka 1 klasa 4 kg
-karkówka 1 kg

Przyprawy:
-peklo sól 18 g /kg
-czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości
-pieprz biały 1 g /kg
-pieprz czarny 2 g /kg
-gałka muszkatałowa 1 g/kg
-ziele angielskie 0,5 /g/kg
-jelita wołowe grube 40-45 mm

Wykonanie:
Mięso z szynki kroimy 2 x 3 cm i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do schabowych
Mięso z karkówki mielimy fi 8 mm
Oba mięsa peklujemy osobno przez 48 godz.
Następnie łączymy mięsa i dajmy 350 g wody
Potem dajemy wszystkie przyprawy stopniowo i mieszamy do kleistości mięsa
Zostawiamy tak na 12 godzin w lodówce
Następnie ponownie mieszamy w razie konieczności dajemy 50-100 g wody
Dokładnie mieszamy
Nabijamy jelita ciasno

Osadzanie (kiełbasa wisi w chłodnym i przewiewnym miejscu)
U mnie było 6 godzin.Czyli kiełbasa musi odpocząć powisieć w chłodnym przewiewnym miejscu.
Osuszanie w wędzarni

Temperatura 40-45 stopni czas godzina

Wędzenie
Dwie godziny w temp.55-60
Następnie podnosimy temperaturę do 85-90 i dopiekany do 65 stopni w śrdoku
I smacznego
http://smakijackaw.blogspot.com/2016/03 ... html#links
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Kiełbasy cienkie”