UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
pis67
Posty: 44
Rejestracja: 08 lis 2016, 21:42
Lokalizacja: NML

Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

Post #1 autor: pis67 » 07 gru 2016, 21:40

Kiełbasa jałowcowa - pis67 nadaje ....

Na początek foty...

P1280956.JPG



P1280963.JPG


Kiełbasa jałowcowa zasiliła stół biesiadny na październikowym zlocie w Rytychbłotach i na wyraźne życzenie zamieszczam pokrótce skrócony opis wykonania onej, poczynając od surowców mięsnych, peklowanych wcześniej 48 godzin - 17g peklosoli/kg :
wp. kl.I - 1,25 kg - sitko 20mm
wp. kl.II - 7 kg - sitko 10mm
wp. kl.III - 1,75kg - 2x sitko 4mm

Przyprawy na kilogram mięsa:
pieprz - 2g
cukier - 2g
jałowiec 1,3g
I na całość masy dwa strąki kardamonu otrzymane wiosną od Sylwka - Sla100, któremu tutaj jeszcze raz dziękuję i liczę, że coś z przypraw na wiosnę przywiezie.... :cool:

Mieszanie - klasa pierwsza z drugą, na koniec klasa trzecia i 200 ml zimnej wody.
Napełnić w osłonki - osadzanie 2 godziny - wędzenie 1,5- 2 godziny ciepłym dymem - pieczenie około 30 minut 75-85 stopni... Można na ostatnie 5 minut dorzucić gałązki jałowca.....

I na tym kończę opowieść na temat jałowcowej, którą robię w kilku wersjach smakowych, w zależności od pory roku.
Kto się pokusi o wykonanie jałowcowej według podanego wyżej opisu, proszę o uwagi, zwane często recenzjami.... :cool:
To tyle w moim debiucie..... - jak wypadłem?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tier
Posty: 556
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

Post #2 autor: tier » 07 gru 2016, 22:19

Pisu, Jak zawsze debeściak :D 8-)

Obrazek
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 301
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

Post #3 autor: tusiaczek » 07 gru 2016, 23:27

Piotrek... wielkie dzięki :clap: Każdemu życzę takiego debiutu... :whistle:
A ten kardamon "strąki" to całe ziarna jak mniemam? Dałeś całość z łupinką czy tylko zmielony środek?

kardamon.jpg


I wędzone tylko raz? Bo były tak pięknie pokolorowane że byłem pewien że co najmniej dwa... :mrgreen:
Jutro przychodzą wianeczki a pojutrze dygam po mięsko i w poniedziałek zaczynam... :violin:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
pis67
Posty: 44
Rejestracja: 08 lis 2016, 21:42
Lokalizacja: NML

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

Post #4 autor: pis67 » 08 gru 2016, 11:31

Zmielone całe strąki, wędzone raz- olcha, zawsze powtarzam - wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim pozwala na wiele.... :cool:
No to Sławek działaj, czekam na foty i opinie biegłych odnośnie Twego wykonania..... jałowcowej.... powodzenia
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 301
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

Post #5 autor: tusiaczek » 08 gru 2016, 12:27

Dzięki, mięsko na jutro zamówione :animals-chickencatch: :mrgreen:
Awatar użytkownika
tier
Posty: 556
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

Post #6 autor: tier » 08 gru 2016, 12:28

Piotrek, A możesz przekrój zapodać? 8-)
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

Post #7 autor: Ela K. » 08 gru 2016, 18:10

tier pisze:Piotrek, A możesz przekrój zapodać? 8-)

Zjedzona :)
"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 423
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

Post #8 autor: Sla100 » 08 gru 2016, 19:53

I na całość masy dwa strąki kardamonu otrzymane wiosną od Sylwka - Sla100, któremu tutaj jeszcze raz dziękuję i liczę, że coś z przypraw na wiosnę przywiezie....


Ciesze sie ze przyprawy sie nadaja i zostaja wciagniete ze specjalnym wyroznieniem w receptury :D :D :D

Ja niestety w tym roku nie plyne do Indji wiec z przyprawami bedzie cienko :cry: :cry:

Mam jednak taki maly plan co by uruchomic kontakty tam i tu i co nieco zorganizowac ale to jak na razie tylko w planie.....

Nie moge nic obiecac ale postaram sie jak najbardziej !!!!
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 301
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

Post #9 autor: tusiaczek » 09 gru 2016, 9:59

No to lecim z tem koksem... :mrgreen:
Mięso sklasyfikowane i idzie do peklowania dawką 17g/kg

WP I - 1,65 kg
WP II - 7,54 kg
WP III - 2 kg

20161209_094353_1481273193055_resized.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

Post #10 autor: Piotruś pan » 09 gru 2016, 10:57

Ha,Ha, ale klasyfikacją to Ty się za bardzo nie przejmujesz :D , ale co tam, byle smakowało i żeby "dziady" nie wchodziły między zęby ;) .

Wróć do „Kiełbasy cienkie”