Strona 1 z 2

Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

: 07 gru 2016, 21:40
autor: pis67
Kiełbasa jałowcowa - pis67 nadaje ....

Na początek foty...

P1280956.JPG



P1280963.JPG


Kiełbasa jałowcowa zasiliła stół biesiadny na październikowym zlocie w Rytychbłotach i na wyraźne życzenie zamieszczam pokrótce skrócony opis wykonania onej, poczynając od surowców mięsnych, peklowanych wcześniej 48 godzin - 17g peklosoli/kg :
wp. kl.I - 1,25 kg - sitko 20mm
wp. kl.II - 7 kg - sitko 10mm
wp. kl.III - 1,75kg - 2x sitko 4mm

Przyprawy na kilogram mięsa:
pieprz - 2g
cukier - 2g
jałowiec 1,3g
I na całość masy dwa strąki kardamonu otrzymane wiosną od Sylwka - Sla100, któremu tutaj jeszcze raz dziękuję i liczę, że coś z przypraw na wiosnę przywiezie.... :cool:

Mieszanie - klasa pierwsza z drugą, na koniec klasa trzecia i 200 ml zimnej wody.
Napełnić w osłonki - osadzanie 2 godziny - wędzenie 1,5- 2 godziny ciepłym dymem - pieczenie około 30 minut 75-85 stopni... Można na ostatnie 5 minut dorzucić gałązki jałowca.....

I na tym kończę opowieść na temat jałowcowej, którą robię w kilku wersjach smakowych, w zależności od pory roku.
Kto się pokusi o wykonanie jałowcowej według podanego wyżej opisu, proszę o uwagi, zwane często recenzjami.... :cool:
To tyle w moim debiucie..... - jak wypadłem?

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

: 07 gru 2016, 22:19
autor: tier
Pisu, Jak zawsze debeściak :D 8-)

Obrazek

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

: 07 gru 2016, 23:27
autor: tusiaczek
Piotrek... wielkie dzięki :clap: Każdemu życzę takiego debiutu... :whistle:
A ten kardamon "strąki" to całe ziarna jak mniemam? Dałeś całość z łupinką czy tylko zmielony środek?

kardamon.jpg


I wędzone tylko raz? Bo były tak pięknie pokolorowane że byłem pewien że co najmniej dwa... :mrgreen:
Jutro przychodzą wianeczki a pojutrze dygam po mięsko i w poniedziałek zaczynam... :violin:

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

: 08 gru 2016, 11:31
autor: pis67
Zmielone całe strąki, wędzone raz- olcha, zawsze powtarzam - wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim pozwala na wiele.... :cool:
No to Sławek działaj, czekam na foty i opinie biegłych odnośnie Twego wykonania..... jałowcowej.... powodzenia

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

: 08 gru 2016, 12:27
autor: tusiaczek
Dzięki, mięsko na jutro zamówione :animals-chickencatch: :mrgreen:

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

: 08 gru 2016, 12:28
autor: tier
Piotrek, A możesz przekrój zapodać? 8-)

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

: 08 gru 2016, 18:10
autor: Ela K.
tier pisze:Piotrek, A możesz przekrój zapodać? 8-)

Zjedzona :)

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

: 08 gru 2016, 19:53
autor: Sla100
I na całość masy dwa strąki kardamonu otrzymane wiosną od Sylwka - Sla100, któremu tutaj jeszcze raz dziękuję i liczę, że coś z przypraw na wiosnę przywiezie....


Ciesze sie ze przyprawy sie nadaja i zostaja wciagniete ze specjalnym wyroznieniem w receptury :D :D :D

Ja niestety w tym roku nie plyne do Indji wiec z przyprawami bedzie cienko :cry: :cry:

Mam jednak taki maly plan co by uruchomic kontakty tam i tu i co nieco zorganizowac ale to jak na razie tylko w planie.....

Nie moge nic obiecac ale postaram sie jak najbardziej !!!!

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

: 09 gru 2016, 9:59
autor: tusiaczek
No to lecim z tem koksem... :mrgreen:
Mięso sklasyfikowane i idzie do peklowania dawką 17g/kg

WP I - 1,65 kg
WP II - 7,54 kg
WP III - 2 kg

20161209_094353_1481273193055_resized.jpg

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

: 09 gru 2016, 10:57
autor: Piotruś pan
Ha,Ha, ale klasyfikacją to Ty się za bardzo nie przejmujesz :D , ale co tam, byle smakowało i żeby "dziady" nie wchodziły między zęby ;) .