Strona 1 z 1

Kiełbasa biała

: 09 gru 2016, 20:20
autor: Krzysztof
Skład:
-okrawki od formowania szynki chude 0,8kg
-boczek tłusty 50/50 1,8 kg
-mięso ścięgniste z szynki (można zastąpić golonką)0,4kg
-sól 20g /kg
-pieprz 2g/kg -majeranek 3g/kg
-czosnek do smaku u mnie 5 średnich ząbków na 3kg
-jelita wp niecałe 5m0747 Mięso ścięgniste milimy na najmniejszym sitku do maku, dodajemy przyprawy 150ml zimnej wody, dobrze wyrabiamy.Szynkę mielimy na 13 boczek na 8 razem mieszamy dodając sól i 150ml wody. Dodajemy mięso z przyprawami i dobrze wyrabiamy. Nadziewamy wcześniej namoczone jelita wp. Produkt jest gotowy do spożycia po parzeniu ok 20-25min w temp 75-80st. Większe ilości polecam zamrozić surowe a przed spożyciem odmrażać wolno w lodówce i parzyć jak wyżej. Smacznego