UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Kiełbasa biała

Post #1 autor: lesniak » 09 kwie 2017, 21:19

Biała kiełbasa
Biała kiełbasa to tradycyjna potrawa wielkanocna Kuchni Pałuckiej kiedyś jadana tylko na święta.
To jest moja wersja i taka mi najlepiej smakuje.

Składniki:
2 kg łopatki
1 kg boczku tłustego
1 kg golonki bez kości i skóry. Zamiast golonki można użyć wołowiny ok 0,5 kg i 0, 5 kg łopatki.
80 g soli,
6 - 10 g pieprzu jak kto lubi.
1 główka czosnku krajowego.
15 - 20 g majeranku im bardziej intensywnie pachnie tym mniej się daje.
½ l ciepłej wody.
Wykonanie:
Mięso pokroić na kawałki, wszystko zemleć oddzielnie przez szarpak, następnie łopatkę i boczek zemleć na sitku 8 mm podzielić na 2 części pierwszą zmielić sitkiem 6 mm drugą pozostawić bez zmian. Golonkę zemleć na tarczy 4 mm. Przełożyć wszystko do dużej miski dodać przyprawy, zmiażdżony czosnek, wodę i wyrabiać do uzyskania kleistości mięsa. Odstawić na 2 - 3 h spróbować w razie potrzeby doprawić. Nakładać w jelita. Parzyć do chwili, aż po nakłuciu nie będzie wylatywać czerwona ciecz z kiełbasy
Przyprawy najlepiej dodawać w ilości 70 % podanych i wtedy doprawić drugi raz. Unikniemy niemiłych niespodzianek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts

Wróć do „Kiełbasy cienkie”