Strona 2 z 2

Re: Kabanosy Gonza dla "opornych"

: 21 maja 2017, 20:07
autor: wędzarz
Cytat ,,Skład - karkówka i podgardle. Na innym forum byłbyś już zmieszany z błotem. Ja również uważam że do kabanosów najlepsza jest karkówka a nie jakaś WP I , czy WP II 8-)''
Jak to skomentować .Nauczyć tego pana klasyfikacji, lub zostawić jako nie wiedzącego ze wymienione klasy są w karczku - karkówka to element z kością praktycznie nie osiągalny w sklepach .Forum ma uczyć a nie powielać aminozje wobec innych forów.

Re: Kabanosy Gonza dla "opornych"

: 21 maja 2017, 20:30
autor: Gonzo
wędzarz pisze:Nauczyć tego pana klasyfikacji, lub zostawić jako nie wiedzącego ze wymienione klasy są w karczku


Wiadoma sprawa że są. Nawet w ryju (czyt. głowa) są. To miał być przepis pozaklasowy ;) I taki jest 8-)
Co do nazewnictwa to w tej chwili nikt już nikogo nie nauczy jak się "przed wojną świnia nazywała" ;)

Re: Kabanosy Gonza dla "opornych"

: 21 maja 2017, 21:17
autor: wędzarz
Gonzusiu nie przyklaskuj nieuctwu . sprowadzisz to forum do Zosi samosi

Re: Kabanosy Gonza dla "opornych"

: 21 maja 2017, 21:47
autor: tier
Na poprzednim forum zrobili klasyfikację to zostały same czopki. :D :lol: 8-) A tutaj zupełnie na luzie bez spinek... nie czepiamy się nazewnictwa itd. ;)

Re: Kabanosy Gonza dla "opornych"

: 21 maja 2017, 21:57
autor: lesniak
Wędzarz Aby zmienić nawyki to najpierw trzeba by było nauczyć klasyfikacji sprzedawców w sklepach mięsnych oraz producentów. A na tym forum jest o tyle dobrze, że jeśli ktoś chce klasyfikować to klasyfikuje, a jeśli tak jak ja robię wyroby regionalne i tam klasyfikacji niema, wiec nie będę na siłę robić klasyfikacje. TU JEST WĘDZENIE DOMOWE Z PASJĄ, a nie zakład przetwórczy. My się tylko wzorujemy na recepturach przemysłowych a nie rygorystycznie tego przestrzegamy. Pozdrawiam i polecam troszkę luzu.

Re: Kabanosy Gonza dla "opornych"

: 21 maja 2017, 22:20
autor: wędzarz
No cóż cofanie się w wiedzy, tez jest sposobem na nazwanie każdego sposobu na tradycyjny.

Re: Kabanosy Gonza dla "opornych"

: 21 maja 2017, 23:23
autor: lesniak
wędzarz pisze:No cóż cofanie się w wiedzy, tez jest sposobem na nazwanie każdego sposobu na tradycyjny.

To nie jest cofanie się, ale logiczne myślenie, nie zrobi się wędliniarza z osoby, która mięso widziała cały czas w kawałkach w sklepie bez kursów i warsztatów.
A kursy jedno czy dwu dniowe z całym szacunkiem bez podstaw można sobie w cztery litery wsadzić, zresztą większość takich kursów służy nabijaniu kasy jednej osobie.
Jak mówić komuś kto jest zielony i oporny na wiedzę, o klasyfikacji jak on wędzi na czarno.
Dlatego tym miej wiedzącym warto podawać proste przepisy, bez klasyfikacji.
A jeśli się nauczą powoli sami zaczną klasyfikować mięso.
Fora służą do wymiany wiedzy, przepisów i miłemu spędzeniu czasu.

Re: Kabanosy Gonza dla "opornych"

: 21 maja 2017, 23:30
autor: lesniak
wędzarz pisze:Gonzusiu nie przyklaskuj nieuctwu . sprowadzisz to forum do Zosi samosi

Lepiej do Zosi samosi niż do sekty z wielkim bratem, gdzie tylko płać i klikaj.

Re: Kabanosy Gonza dla "opornych"

: 22 maja 2017, 18:32
autor: Grzegorz Z.
Wędzarzu to ja mam prośbę, skoro posiadasz taką wiedzę to podziel się z nami. Bo jak na razie każdy Twój post to tylko słowa krytyki. Wykaż się i naucz nieuków