UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Krzysiek
Posty: 49
Rejestracja: 07 kwie 2017, 7:32

[TEST] Najprostsza kiełbasa

Post #1 autor: Krzysiek » 12 lip 2017, 12:54

Witam, czasu urlopu to czas do testów. Postanowiłem zrobić najprostszą kiełbasę. Technolodzy i wszelkiej maści spece dostają teraz palpitacji serca :D

Mianowicie kupiłem dwa kilo łopatki w opakowaniu vacum w Biedrze.
Całość zmielona na średnich oczkach ( bez klasyfikacji) - po prostu jak leci.
NIE DODAŁEM ŻADNYCH INNYCH MIĘS

Całość doprawiłem solą 18g/kg ( poł na pół z peklosolą)
Pieprz, czosnek, majeranek, gałka - dodałem wg mojego uznania.

Miała być najpierw kiełbasa biała, później myślałem nad parzoną. Ale stwierdziłem że do testów najbardziej nada się kiełbasa pieczona w wędzarni.
A więc osuszanie 30 min, wędzenie 80 min w gęstym dymie 60 stopni i pieczenie 20 min do temp 70 st. w środku.
Kiełbasa jest bardzo zwięzła. Aż dziwne bo nie było żadnego kleju. Nawet po zdjęciu jelita kiełbasa była w całości.
Wyszła średnio chuda. Jak dla mojej żony idealna. Ja wolę ciut tłustszą. Co do smaku to jest naprawdę wyśmienita.
Do białej kiełbasy będzie konsystencja w sam raz.
Jak dla mnie test zdany i jak będę chciał na szybko przyrządzić kiełbasę to nie jeden raz skorzystam z tej drogi na skróty.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Andym
Posty: 300
Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: [TEST] Najprostsza kiełbasa

Post #2 autor: Andym » 12 lip 2017, 17:50

Receptura z tzw połcia, przyprawy z łokcia, prosta kiełbasa - smacznego ;)
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: [TEST] Najprostsza kiełbasa

Post #3 autor: Piotruś pan » 03 sie 2017, 9:53

Bardzo fajna i prosta do bólu kiełbaska :D .
Nie dziw się że kiełbasa jest zwięzła, łopatka ma w sobie wszystkie klasy mięsa, w tym i III, czyli ścięgniste, a to nic innego jak klej. Dobrze że krótko podpiekałeś, to nie masz "pancernej skórki"

Pozdrawiam.

Wróć do „Kiełbasy cienkie”