Strona 1 z 1

Kiełbasa Grillowa (nasze receptury)

: 08 kwie 2018, 18:24
autor: Sla100
Wiosna juz sie zaczela do majowego weekendu kilka dni tak wiec mam ogramna prozbe jak i propozycje o podzielenie sie recepturami i przepisami na kielbase grillowa :) Ja osobiscie jeszcze nie mam zadnego swojego przepisu wiec licze na wasze doswiadczenia !!!!!! Mam nadzieje ze uda sie zebrac kilka fajnych sprawdzonych receptur :) Milego griloowania 2018
Zapraszam !!!
Sla100

Re: Kiełbasa Grillowa (nasze receptury)

: 08 kwie 2018, 19:58
autor: sverige2
Moim Nr. 1 od lat jest "Chłopska Szczepana", tyle że robiona w takich krótszych "grillowych" odcinkach, jest najzwyczajniej mniam, mniam :D

Re: Kiełbasa Grillowa (nasze receptury)

: 09 kwie 2018, 5:01
autor: Sla100
sverige2 pisze:Moim Nr. 1 od lat jest "Chłopska Szczepana", tyle że robiona w takich krótszych "grillowych" odcinkach, jest najzwyczajniej mniam, mniam :D


Sverige2 a masz recepture ??? albo linka ???

Re: Kiełbasa Grillowa (nasze receptury)

: 09 kwie 2018, 14:37
autor: Gonzo
Sylwek, tu masz linka do naszej zeszłorocznej grilowej "mamuciej" ;) viewtopic.php?f=46&t=712&p=5291&hilit=kie%C5%82basa+zlotowa#p5291

Re: Kiełbasa Grillowa (nasze receptury)

: 09 kwie 2018, 18:06
autor: sverige2
Tak Sla100.
https://wedzeniedomowe.pl/forum/topic/34 ... 5%82opska/

Przepis na 10 kg
mięso z karkówki 8kg
boczek 2kg
0,18kg soli (peklosoli)
3 łyżeczek pieprzu
10-15 ząbków czosnku
6 łyżek majeranku
2 łyżeczki cukru
jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28
Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8.
Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bierzemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasie
mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste,po tej czynności napychamy w jelita.Przed wędzeniem zostawiamy ją na 2 h na powietrzu.Cas wędzenia 4h w ciepłym dymie.Przy odpowiednim kolorze parzymy kiełbasę 20min w 75stC po tych czynnościach
kiełbasa jest gotowa
Wykonanie kiełbasy jest bardzo łatwe i każdy potrafi ją zrobić.
Gwarantuję dobry smak .

Pozdrawiam :D