UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
ArturDor
Posty: 21
Rejestracja: 11 lis 2016, 21:18
Lokalizacja: TSK

Kiełbasa Żywiecka

Post #1 autor: ArturDor » 27 lis 2016, 14:58

Kiełbasa Żywiecka parzona podsuszana 5 kg

1. Wieprzowina kl. I peklowana - 2 kg / szarpak
2. Wieprzowina kl. II peklowana - 2 kg / siatka 10mm
3. Wołowina pręga peklowana - 1 kg / siatka 2mm

Przyprawy:
Peklowana każda klasa osobno 18 g/kg,
Cukier 2 g /kg
Pieprz czarny 3 g /kg
Czosnek 4 g /kg

Nadziewane ściśle i sznurem mocno dokręcone by było jak najściślej.

- osadzanie całą noc i pół dnia w piwnicy w temp. około 6 *C
- osuszanie w wędzarni bez dymu temp do 60 st.
- wędzenie w temp. 45-70 st.C do uzyskania koloru w czasie ok 2 godz - dokładnie czasu nie mierzyłem miałem inną prace w ogrodzie :)
- parzenie w temp. 75 st.C ok 15 min -można podpiekać w temp. około 90*C - do uzyskanie w środku batonu 68*C ale moja LP zażądała by były parzone bo inaczej nie zje
Ociekały na kijach i poszły do piwnicy na tydzień.

Robiłem w tym samym czasie co kabanosy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.
Ja życzę jak najlepiej
Awatar użytkownika
arkawroc
Posty: 20
Rejestracja: 08 lis 2016, 21:14
Lokalizacja: wrocław

Re: Kiełbasa Żywiecka

Post #2 autor: arkawroc » 27 lis 2016, 15:20

Wrzuć potem przekrój zanim (zeżresz oczywiście :lol: :lol: :lol: )
Awatar użytkownika
ArturDor
Posty: 21
Rejestracja: 11 lis 2016, 21:18
Lokalizacja: TSK

Re: Kiełbasa Żywiecka

Post #3 autor: ArturDor » 27 lis 2016, 15:30

Za tydzień jak powisi i się odpowiednio podsuszy :)
Pozdrawiam

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.
Ja życzę jak najlepiej
Awatar użytkownika
Sivon
Posty: 38
Rejestracja: 25 lis 2016, 12:31
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kiełbasa Żywiecka

Post #4 autor: Sivon » 27 lis 2016, 17:12

ArturoDoro parzona też będzie pyszna a żony słuchać trzeba, czasami :)
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 197
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Kiełbasa Żywiecka

Post #5 autor: Piotruś pan » 26 sty 2017, 11:59

No zeżarł był i zdjęcia nie zrobił :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wróć do „Kiełbasy grube”