UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Wielos
Posty: 13
Rejestracja: 24 lis 2016, 14:20

Kiełbasa z polędwicy

Post #1 autor: Wielos » 30 lis 2016, 19:15

Polędwica miała 3,8 kg z mizdrą i warkoczem, po spotkaniu z nożem zostało 2,4 kg kl.I którą pokroiłem w kostkę ok 3x3 i reszta 1,4 zmielone na sitku 4
(następnym razem zmielę jeszcze na 2)
Przyprawy jakie użyłem na kilogram:
(z przepisu jak na szynkowa)
Peklosól 18g (peklowane 24 godz)
pieprz 2g
cukier 2g
kolendra 1g
gałka 1g
gorczyca 2g
Całość wymieszana i nadziewane w osłonki fi 60, waga batonu ok 600g osadzanie ok 5 godzin.
Osuszanie ok40 min i wędzenie ok 4 godzin w temp. 60 stopni
Parzenie w 75 stopniach do uzyskania w środku 68 stopni
SAM_2851.JPG
SAM_2852.JPG
SAM_2854.JPG
SAM_2856.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Kiełbasa z polędwicy

Post #2 autor: Piotruś pan » 09 lut 2017, 23:29

Grześ, spróbuj kiedyś nadziać ten farsz w jelito wołowe wiankowe, zobaczysz że kiełbasa będzie miała inny smak, wg mnie lepszy ;) .
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 584
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Kiełbasa z polędwicy

Post #3 autor: Gonzo » 10 lut 2017, 21:51

Piotruś pan pisze:Grześ, spróbuj kiedyś nadziać ten farsz w jelito wołowe wiankowe, zobaczysz że kiełbasa będzie miała inny smak, wg mnie lepszy .


To chyba Lisiecka będzie wtedy.

Wróć do „Kiełbasy grube”