UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
tier
Posty: 570
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Prosta kiełbasa z szynki

Post #1 autor: tier » 04 mar 2018, 12:07

Szybki i prosty przepis na kiełbasę:

- Mięso z szynki 2kg
- peklosól 18g/kg

Przyprawy na 1kg:

- 3g pieprz czarny grubo mielony
- 1g kminek utarty w moździerzu
- 11g czosnek
- 1,5g gorczyca
- woda 50ml na 2kg
- jelita wołowe

Mięso kroimy w kawałki ok 2-2,5cm, peklujemy dawką 18g/kg przez 48 godzin. Następnie 1,5kg mięsa mielimy na szarpaku a resztę 0,5kg przepuszcamy przez ślimak w maszynce dwa razy, dodajemy przyprawy, wodę i wyrabiamy na kleistą masę. Napełniamy w jelita wołowe na odcinki ok 20-25cm. Osadzanie w 10C przez 2-3h wędzenie w temp ok 50C przez 4-5 godzin do jasnej barwy, następnie podpiekanie do uzyskania w środku kiełbasy 65-66C. Smacznego ;)

DSCN8672.JPG

DSCN8680.JPG
DSCN8677.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Kiełbasy grube”