UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 301
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

Post #11 autor: tusiaczek » 19 gru 2016, 15:51

Mniemce i inne folksdojcze ci uprowadzili za rzekę... :mrgreen:
Awatar użytkownika
JaGra
Posty: 10
Rejestracja: 18 lis 2016, 20:06
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

Post #12 autor: JaGra » 21 gru 2016, 14:30

Robert jak wiesz też mieszkam na wsi i też jest absolutne bezkrowie.
Jak dobrze jest nic nie robić, a potem odpocząć.
Awatar użytkownika
aksamit97
Posty: 10
Rejestracja: 29 lis 2016, 19:16

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

Post #13 autor: aksamit97 » 11 lut 2017, 11:19

A w jakim celu przeprowadzaną jest pasteryzacja mleka?
Mleko dobrej jakości nie musi być pasteryzowanym.
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 301
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

Post #14 autor: tusiaczek » 11 lut 2017, 13:55

Ja mam mleko z udoju mechanicznego. Niestety ryzyko za duże żeby robić bez pasteryzacji...
Awatar użytkownika
tier
Posty: 556
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

Post #15 autor: tier » 12 lut 2017, 19:34

Ostatnia produkcja gruyer aw formach kadova, super sprawa... ser po 2 dniach w cieple zrobił się żółty.

DSCN0102.JPG
DSCN0109.JPG
DSCN0114.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
aksamit97
Posty: 10
Rejestracja: 29 lis 2016, 19:16

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

Post #16 autor: aksamit97 » 14 lut 2017, 1:06

Bardzo ładne.
Jaką wagę mają te sery?
Awatar użytkownika
tier
Posty: 556
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

Post #17 autor: tier » 14 lut 2017, 8:53

Robione z 28l mleka waga ok 700-800g jeden.
Awatar użytkownika
tier
Posty: 556
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

Post #18 autor: tier » 15 lut 2017, 14:53

Ser po 1 dniowym obsychaniu, ładny żółty kolor :D

DSCN0204.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Sery miękkie”