UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Zbój Madej
Posty: 34
Rejestracja: 22 cze 2018, 16:23
Lokalizacja: Lubomierz

Sery "Pilos" styl włoski

Post #1 autor: Zbój Madej » 13 paź 2018, 21:37

Nie wiem gdzie, wstawiam tu 8-)

Wędzone sery Pilos „Styl włoski” wg Zbója

Solanka:
Woda – 1L
Sól – 8 dag

Wędzone w Borniaku.

Solanki robię tyle, żeby pokryła sery w pojemniku. Sery w solance trzymam 12-15 godz.
Po wyjęciu z solanki wykładam serki na kratkę do ocieknięcia na +/- godzinkę.
Następnie sery posypuję z ręki przyprawami, wkładam do siatki, wieszam na kiju i wiszą sobie tak kilka godz. w temp. pokojowej.
Serki idą do wędzarni, w której osuszają się tak długo, aż obeschną.
W zależności od temp. jaką serki złapały podczas wiszenia w temp. pokojowej, osuszanie w wędzarni może trwać od 2-3.5 godz.
Temp. osuszania 45-50st.C.
Jak serki obeschną to zapodaję dym i w tym dymie wiszą tak długo aż mi kolorek będzie odpowiadał, przeważnie jest to 3 godzinki.
Temp wędzenia 50-55st.C.
Podczas osuszania i dymienia, mniej więcej w połowie czasu, przekładam kije w wędzarni, coby bardziej równo się odymiły :D
Każda wędzarnia dymi inaczej i żeby dobrze coś uwędzić to pomimo przepisów najlepiej dojść do wprawy metodą prób i błędów.

DSC_0103_wm.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 627
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Sery "Pilos" styl włoski

Post #2 autor: Gonzo » 17 paź 2019, 9:27

Zbóju a po co je moczyć jeszcze w solance ? Czyżby producent niedosolił ? Pytam, bo jak ktoś spożywa bez wędzenia, to chyba w solance nie trzyma przed konsumpcją.
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 201
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Sery "Pilos" styl włoski

Post #3 autor: Roger » 30 paź 2019, 22:04

Hmmm czemu tak... No bo tak...
Niezależnie od chronologii na innym forum chyba pierwszy zacząłem wędzić pilosy typ włoski...
To standardowy biały twaróg ale robiony prawie jak bidna mozzarella... Prawie Krzysiu robi wielką różnicę...
W założeniu miał to być oscypek dla ubogich... wyszło co innego ale prosto i smacznie

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
tier
Posty: 674
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Sery "Pilos" styl włoski

Post #4 autor: tier » 31 paź 2019, 13:50

To nie jest twaróg tylko coś w rodzaju ricotty (ser z serwatki) dlatego ma słodki smak i strukturę grudek.

Wróć do „Pozostałe wyroby z mleka”