UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
AndrzejK
Posty: 68
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:16

Re: "Oscypki"

Post #11 autor: AndrzejK » 27 gru 2016, 19:37

Te z foremek idzie wędzić ale ....... najlepiej w dużej drewnianej wędzarni i oczywiście zimny dym . :) Jeżeli ma być efekt wzorcowy , to należy stworzyć warunki , zbliżone do bacówki :D


Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Gen
Posty: 53
Rejestracja: 24 lis 2016, 21:50

Re: "Oscypki"

Post #12 autor: Gen » 28 gru 2016, 4:26

tier pisze:Na deseczkach... w Gąsiorowie Gen wędził ułożone na kijach i niestety nie wyszło.

Nie wyszło nie ze względu na kije, tylko ze względu na złą masę serową, była przekwaszona i nie nadawała się już na oscypki.

Nie robię dla zarobku, więc mogę dłubać dłużej i wolę robić takie z formy, jak nie są z mleka owczego, to przynajmniej niech kształt odpowiedni mają.
Wędzę w Borniaku na kratce lub płaskiej deseczce (kratka się lekko odciska). Tylko nie należy przesadzać z temperaturą, trzeba pilnować i przekładać.

Sla100 pisze:https://sklep.serowar.pl/pl/p/Forma-do-oscypkow-Gigant-duza/124

Pogadaj z kimś z południa, to może Ci kupi na bazarze, mi udało się w Wiśle kupić używaną formę za 20 zł.

Wróć do „Pozostałe wyroby z mleka”