Strona 1 z 1

Domowy serek topiony

: 29 lis 2016, 15:31
autor: Gonzo
[b]Domowy serek topiony[/b]
serek.jpg

Składniki:
- 0,5kg tłustego twarogu
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- jedno żółtko
- sól do smaku
Dodatki: dowolne zioła, szynka, najlepiej dojrzewająca
Twaróg rozdrabniamy widelcem lub mikserem w garnku w którym będziemy go topić. Posypujemy sodą, mieszamy i odstawiamy w kuchni na 2-3 godziny.
Po tym czasie garnek stawiamy na malutkim ogniu lub w kąpieli wodnej, czyli do drugiego garnka z wodą. Grzejemy na małym ogniu i topimy twaróg, do momentu uzyskania jednolitej masy bez grudek. Masę ciągle mieszamy. Dodajemy żółtko rozrobione w szklance z 1 łyżką wody. Mieszamy.
serek1.jpg

Następnie solimy do smaku i dodajemy ulubione dodatki.Mieszamy i przelewamy do słoiczków lub do osłonek poliamidowych.

Studzimy.
serek2.jpg


SMACZNEGO
udostępniono z:http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/323/dla-dzieci.html

Re: Domowy serek topiony

: 29 lis 2016, 17:58
autor: Sla100
Gazo to jest smak mojego dziecinstwa moja babcia a potem mama robila takie ale bez zadnych dodatkow. Fajny pomysl na szynke czy kminek np. No i nigdy nie wlewaly do sloiczkow zawsze byl w kamiennej miseczce ,ale sloiczki to super pomysl.

Musze go zrobic jak bede w domu !!!!!!!

Re: Domowy serek topiony

: 29 lis 2016, 20:21
autor: gwizdek
Gonzo, zainspirowałeś mnie tym przepisem, muszę spróbować 8-)