Strona 1 z 2

Makaron serowy "korbacze"

: 11 lis 2016, 16:55
autor: tier
Jest to prawdziwy rarytas jako przekąska, trochę pracochłonny ale postaram się opisać mniej więcej jak to zrobić w domu. Potrzebujemy ok 30l mleka z którym postępujemy tak jak na oscypki. Jak już mamy skrzep przekładamy do cedzaka i robimy z tego jeden wielki kawałek sera, przenosimy w ciepłe miejsce na 1-2 dni, czas głownie zależy od jakości mleka, pory roku i temp panującej w domu. Przeważnie po 2 dniach mamy zakwaszone mleko, aby to sprawdzić bierzemy mały kawałek sera i moczymy go w wodzie o temp 60-65C. jeżeli zaczyna być plastyczne to zaczynamy "wyciągać nasz makaron.

i_DSC00652.JPG

i_DSC00656.JPG
DSC00854.JPG

Jak już dojdziemy do wprawy, to jednak wymaga czasu korbacze będą wyglądać tak

DSC00853.JPG


Po wyciągnięciu przekładamy do zimnej wody, robimy solankę 8% i moczymy 30 min, następnie wędzimy (lub nie) w zimnym dymie do uzyskania pasującego nam koloru.

DSC00877.JPG
DSCN9077.JPG

DSCN9082.JPG

Re: Makaron serowy "korbacze"

: 11 lis 2016, 19:26
autor: janO
Mam nadzieję że dobrze zrozumiałem. Najpierw robimy solankę 8% i w niej studzimy te sznurówki czy tak ?

Re: Makaron serowy "korbacze"

: 11 lis 2016, 19:32
autor: tier
Po wyciągnięciu korbacze przekładamy do zimnej wody żeby zachowały kształt, dopiero później robimy solankę i moczymy. ;)

Re: Makaron serowy "korbacze"

: 13 lis 2016, 10:25
autor: janO
Dzięki tier, dzisiaj mój debiut i zobaczymy co z tego wylizie :)
Pozdrawiam

Re: Makaron serowy "korbacze"

: 20 lis 2016, 13:23
autor: janO
Jak już mamy skrzep przekładamy do cedzaka i robimy z tego jeden wielki kawałek sera, przenosimy w ciepłe miejsce na 1-2 dni, czas głownie zależy od jakości mleka, pory roku i temp panującej w domu. Przeważnie po 2 dniach mamy zakwaszone mleko, aby to sprawdzić bierzemy mały kawałek sera i moczymy go w wodzie o temp 60-65C. jeżeli zaczyna być plastyczne to zaczynamy "wyciągać nasz makaron.

tier powiedz coś bo nie rozumiem zakwaszone mleko czy zakwaszony ser ?

Re: Makaron serowy "korbacze"

: 20 lis 2016, 13:46
autor: tier
Skrzep przekładamy do cedzaka i robimy z tego jeden wielki kawałek sera:

i_DSC00835.JPG

Re: Makaron serowy "korbacze"

: 20 lis 2016, 14:28
autor: janO
Ok panimaju, czyli ten kawał sera leży później na blacie kuchennym w sitku 2 dni i się kwasi. Tak ?

Re: Makaron serowy "korbacze"

: 20 lis 2016, 14:38
autor: tier
Dokładnie, ja trzymam w misce i zlewam serwatkę.

Re: Makaron serowy "korbacze"

: 20 lis 2016, 14:46
autor: janO
No teraz to nareszcie zrozumiałem . Dzięki tier. :)

Re: Makaron serowy "korbacze"

: 12 sty 2017, 23:31
autor: Sla100
Ostatnio w Angli trafilo mnie sie cos takiego w Polskim sklepie  No i niestety z korbaczy to ten produkt ma tylko zapach dymku a po za tym to nic innego  smaku nie ma zadnego !!! srednica 0.5cm naprawde dramat nie polecam.

IMG_20170111_233024.jpg
IMG_20170111_233042.jpg