UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Kasler czyli pałucki schab wędzony z kością

Post #1 autor: lesniak » 22 lis 2016, 22:29

Kasler - schab wędzony z koscią wedlina robiona w okresie międzywojennym na Pałukach
Przepis orginalny tak jak otrzymałem.
Składniki :
Schab wieprzowy z kością
Sól, cukier, woda
Liść laurowy, ziele angielskie, czosnek,
Drewno do wędzenia
Beczka drewniana
Wykonanie:
Z wody soli, cukru, zrobić solankę. Na dno beczki wsypujemy połowę przypraw układamy schab, następnie sypiemy resztę i zalewamy solanką. Przykrywamy lnianym płótnem i obciążamy kratownicą i kamieniem. Wynosimy do zimnej piwnicy i zostawiamy na 14 dni, co 2 dni przekładamy mięso z góry na dół i odwrotnie.
Beczka, kratownica i kamień powinien być dobrze umyte i wyparzone gorącą wodą.
Po 2 tygodniach wyjmujemy z beczki myjemy moczymy jeden dzień w zimnej wodzie. wycieramy do sucha i wieszamy do obeschnięcia na 2 dni. Następnie wędzimy drewnem wierzbowym, zimnym dymem od rana do wieczora.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts

Wróć do „Polędwice”