UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Polędwica łososiowa.

Post #1 autor: Piotruś pan » 23 sty 2017, 18:15

Chciałbym Wam przedstawić receptę na polędwicę łososiową wg. p. Minora. Wędzonka ta jest ulubioną przez moją żonę .
Przepis na 10 kg polędwicy.
Potrzebujemy: 6 -8 rozgniecionych ząbków czosnku
10 g kolendry
40 g cukru
8 - 10 liści laurowych
40 - 50 ziaren ziela angielskiego
6 - 8 goździków
40 - 50 ziaren pieprzu czarnego
Wszystkie te przyprawy (oprócz czosnku) rozdrabniamy zalewamy małą ilością wody i parzymy około 15 min. Czosnek zaś przeciskamy przez praskę i nacieramy nim polędwice które wkładamy do lodówki. Z polędwic przed natarciem czosnkiem ścinamy mizdrę. Ja zazwyczaj robię solankę o stężeniu 8 % na 7dni, do solanki przez gęste sitko przecedzamy wywar z przypraw i mieszamy. Po wymieszaniu na powierzchni solanki będą jakieś chlorki (chyba) których pozbywamy się łyżką cedzakową. Następnie robimy nastrzyk w ilości 60 ml na 1kg polędwicy, po czym wkładamy polędwice do naczynia z solanką i dociskamy ją talerzem, tak aby była cała zanurzona. W ostatni dzień peklowania, wieczorem wyciągam z solanki, płuczę pod bieżącą wodą, sznuruje i wieszam w chłodnym miejscu. Rano w razie potrzeby osuszam jeszcze ręcznikami papierowymi i do wędzarni, tam dalsze osuszanie i wedzenie zimnym dymem do ulubionego koloru ;) .
orginals 007.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 584
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Polędwica łososiowa.

Post #2 autor: Gonzo » 24 sty 2017, 22:10

Fakt, wygląda apetycznie :clap:
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Polędwica łososiowa.

Post #3 autor: Piotruś pan » 24 sty 2017, 22:24

Ja to nie lubię surowego mięsa, ale tą polędwicę pokrojoną w pół milimetrowe plasterki zjadam, za to moja żonka dała by sobie ogolić bez mydła za tą wedlinkę :D
Awatar użytkownika
Henio
Posty: 56
Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55

Re: Polędwica łososiowa.

Post #4 autor: Henio » 26 sty 2017, 19:58

Gdyby tak jeszcze przed sznurowaniem obłożyć ją cienkimi (1 cm.) plastrami twardej słoniny karkowej i dopiero uwądzić to bedzie jeszcze lepsza , ale to już nie będzie łososiówka , ale sopocka . Polędwica nie musi być płukana , ale jak obcieknie to zawijamy w słoninkę niesoloną , część soli z polędwicy przejmie słonina . Po sznurowaniu , lub włożeniu w siatkę wędliniarską posypujemy mieszanką przypraw . Ja mielę w młynku "do kawy" listek , ziele angielskie, trochę soli , gałkę i kolorowy pieprz.
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Polędwica łososiowa.

Post #5 autor: Piotruś pan » 26 sty 2017, 21:51

Henio, polędwica łososiowa owinięta plastrem słoniny to jedna z opcji, i to wcale nie będzie sopocka, bo łososiowa wędzona jest w dymie zimnym i to jest cała obróbka cieplna. Polędwica sopocka jest parzona ( przynajmniej powinna być) do 60 st wewnątrz.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Henio
Posty: 56
Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55

Re: Polędwica łososiowa.

Post #6 autor: Henio » 27 sty 2017, 19:52

Zgadza się Panie Piotruś , ja od tych polędwic mam już mętlik w głowie , ale ja tak robię , bo ta "osłonka" jest dla mnie rarytasem (małżonodkłada dla mnie , pewnie jeszcze kocha ) :romance-kisslips:

Wróć do „Polędwice”