UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 580
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

METKA WIEPRZOWA

Post #1 autor: Gonzo » 25 lis 2016, 11:28

Metka wieprzowa.
METKA.jpg

Składniki:
- mięso wieprzowe IIkl. tłuste (np boczek),
- mięso wieprzowe kl. III (błony, golonka, itp.),

- peklosól 20g/kg,
- cukier 2g/kg,
- pieprz naturalny 1,5g/kg,
- papryka słodka 1g/kg,
- osłonki białkowe lub celofanowe takie w których można potem wędzić,

Mięso kroimy w kostkę i każde peklujemy 24h. Następnie mielimy na sitku 3mm.
METKA1.jpg


Mięso kl. III kutrujemy lub mielemy na sitku 3mm 3 razy. Mieszamy razem dokładnie i dodajemy pozostałe składniki.
METKA2.jpg

Wymieszaną masą napełniamy ściśle osłonki. Osadzamy ok 1-2 dni w temp. lodówkowej czyli ok 6 stopni.
METKA3.jpg


Wędzimy zimnym dymem przez 2 dni po ok. 6-8h.
Gotowe.

Smacznego
Udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/12/Met ... rzowa.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 198
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: METKA WIEPRZOWA

Post #2 autor: Roger » 25 lis 2016, 11:53

Krzysiu ilościówkę mięsa podaj ;)

A mnie najbardziej przypadła do gustu metka PiS-a ;)

1000 g boczku
700 g karkówki
20g peklosoli/kg
Przyprawy na całość:
1,5 g pieprzu cayenne
1,5 g chilli w płatkach
1 łyżka słodkiej papryki wędzonej
3 g cukru
50 ml rumu białego

Drobno pokrojone mięso peklujemy 48 godz. Potem mielimy na sitku 4 , dodajemy przyprawy, wyrabiamy mięso z przyprawami. Pakujemy do osłonek białkowych i wędzimy razem z pozostałymi kiełbasami .


Warunek jest jeden boczek musi być tłusty ;)
Alkohol dowolny zamiast rumu może być Whisky albo dobry bimberek ;)
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: METKA WIEPRZOWA

Post #3 autor: Ela K. » 25 lis 2016, 11:57

[quote="Roger"]Krzysiu ilościówkę mięsa podaj ;)

A mnie najbardziej przypadła do gustu metka PiS-a ;)


To jest też nasza ulubiona metka :)
"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 580
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: METKA WIEPRZOWA

Post #4 autor: Gonzo » 25 lis 2016, 13:33

Roger pisze:Krzysiu ilościówkę mięsa podaj


To jest oryginał Beiota.Nie wiem czy mogę ingerować w jego przepis ? Beiot jest zarejestrowany więc może uściśli kiedyś ;)

Wróć do „Inne”