Strona 1 z 1

METKA WIEPRZOWA

: 25 lis 2016, 11:28
autor: Gonzo
Metka wieprzowa.
METKA.jpg

Składniki:
- mięso wieprzowe IIkl. tłuste (np boczek),
- mięso wieprzowe kl. III (błony, golonka, itp.),

- peklosól 20g/kg,
- cukier 2g/kg,
- pieprz naturalny 1,5g/kg,
- papryka słodka 1g/kg,
- osłonki białkowe lub celofanowe takie w których można potem wędzić,

Mięso kroimy w kostkę i każde peklujemy 24h. Następnie mielimy na sitku 3mm.
METKA1.jpg


Mięso kl. III kutrujemy lub mielemy na sitku 3mm 3 razy. Mieszamy razem dokładnie i dodajemy pozostałe składniki.
METKA2.jpg

Wymieszaną masą napełniamy ściśle osłonki. Osadzamy ok 1-2 dni w temp. lodówkowej czyli ok 6 stopni.
METKA3.jpg


Wędzimy zimnym dymem przez 2 dni po ok. 6-8h.
Gotowe.

Smacznego
Udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/12/Met ... rzowa.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: METKA WIEPRZOWA

: 25 lis 2016, 11:53
autor: Roger
Krzysiu ilościówkę mięsa podaj ;)

A mnie najbardziej przypadła do gustu metka PiS-a ;)

1000 g boczku
700 g karkówki
20g peklosoli/kg
Przyprawy na całość:
1,5 g pieprzu cayenne
1,5 g chilli w płatkach
1 łyżka słodkiej papryki wędzonej
3 g cukru
50 ml rumu białego

Drobno pokrojone mięso peklujemy 48 godz. Potem mielimy na sitku 4 , dodajemy przyprawy, wyrabiamy mięso z przyprawami. Pakujemy do osłonek białkowych i wędzimy razem z pozostałymi kiełbasami .


Warunek jest jeden boczek musi być tłusty ;)
Alkohol dowolny zamiast rumu może być Whisky albo dobry bimberek ;)

Re: METKA WIEPRZOWA

: 25 lis 2016, 11:57
autor: Ela K.
[quote="Roger"]Krzysiu ilościówkę mięsa podaj ;)

A mnie najbardziej przypadła do gustu metka PiS-a ;)


To jest też nasza ulubiona metka :)

Re: METKA WIEPRZOWA

: 25 lis 2016, 13:33
autor: Gonzo
Roger pisze:Krzysiu ilościówkę mięsa podaj


To jest oryginał Beiota.Nie wiem czy mogę ingerować w jego przepis ? Beiot jest zarejestrowany więc może uściśli kiedyś ;)